Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-02-05 00:00


Stor satsning på kortare vårdköer


Regionfullmäktige har beslutat att Västra Götalandsregionen ska satsa ytterligare 200 miljoner kronor per år 2013 och 2014 för att korta köerna i vården. Inledningsvis handlar det främst om att köpa vård. Samtidigt pågår ett utvecklingsarbete för att använda Västra Götalandsregionens egna resurser mer effektivt. I somras gjorde Västra Götalandsregionen extra satsningar för att minska väntetiderna till vissa besök och behandlingar där köerna var långa, för att inte ytterligare förlänga köerna. I oktober beslutade regionfullmäktige om ytterligare 50 miljoner kronor till kökortningar.
Utvecklingen under 2012 tyder på att det krävs ytterligare satsningar under 2013 för att hålla vårdköerna under kontroll. För att klara både vårdgarantin och en ekonomi i balans pågår sedan en tid ett regionövergripande utvecklingsarbete inom hälso- och sjukvården. Syftet är också att sjukvården genom bättre tillgänglighet, samarbete och högre kvalitet ska använda de resurser som finns på ett mer effektivt sätt.
Regionfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde på tisdagen att ge regiondirektören i uppdrag att snarast inleda planeringsarbetet för att genomföra insatserna.



Kontaktperson: Kjell Nordström, regionfullmäktiges ordförande 070-530 42 96
Presskontakt: Jan Nyman, kommunikationsstrategiska avdelningen 0702-544162


Läs meddelandet som PDF