Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-07-10 17:23


Stor uppslutning kring regionfrågan i Almedalen


- Regionerna är en framgångsfaktor för utvecklingen i Sverige. Varför agerar inte regeringen när viljan finns ute i landet?
Det var budskapet när Mats Svegfors tillsammans med Region Skånes Jerker Swanstein (m) och Västra Götalandsregionens Roland Andersson (s) diskuterade behovet av en regional indelning av Sverige på ett seminarium i Almedalen på torsdagen.

Med tio års erfarenhet som funktionella regioner vill nu Västra Götalandsregionen respektive Region Skåne öka trycket på regeringen när det gäller Ansvarsutredningens förslag kring bildandet av regioner i resten av landet.
- Vi har fått en helt annan kraft som region än när vi var tre landsting,  menade Västra Götalandsregionens Roland Andersson (s). Inte bara inom hälso- och sjukvården, utan också inom kulturutvecklingen, infrastrukturen och tillväxten.
- Det är anmärkningsvärt att regeringen inte agerar i den här frågan, menar Region Skånes Jerker Swanstein (m).

Även Ansvarskommitténs ordförande Mats Svegfors var oroad över regeringens ovilja att ta ställning i regionfrågan.
- Jag ser en tydlig statlig centralisering och sektorisering idag. Den statliga tillsynen är på väg att flytta bort från länen och in i Stockholms innerstad, utan att regeringen är medveten om detta. Beslutsfattandet fjärmar sig från den lokala och regionala verksamheten.

Jan-Åke Björklund, regeringens förre samordnare i regionfrågan, deltog också i torsdagens seminarie.
-Jag är bekymrad för demokratin och respekten för de folkvalda. I rollen som samordnare träffade jag 2000 politiker som nästan alla sa: ”Gör det som ansvarsutredningen föreslår”. Att regeringen inte beaktar detta är förvånande ur demokratisk synpunkt.

Införande av regioner fick stöd av de kommunpolitiker som deltog i seminariet: - Vi hade en otidsenlig, ineffektiv territoriell organisation, därför skapade vi kommunernas region, konstaterade Jan Hallberg (m), från Göteborg. Idag har vi samverkanslösningar mellan kommunerna och regionen, vilket gett en snabbare hantering och större beslutskraft.

Även Thomas Håkansson, kommunpolitiker (m) från Lomma, lyfte fram positiva erfarenheter från Region Skåne:
- Vi har fått en tydligare part att diskutera med. Vi har ett ypperligt samarbete mellan kommunerna och Region Skåne. Infrastrukturen är ett lysande exempel på detta. Dessutom är Region Skåne en betydande företrädare mot en mängd europeiska regioner och har en mycket viktig roll.
För Britt Wall, kommunpolitiker (s)från Sotenäs i Bohuslän, har Västra Götalandsregionen betytt mycket för utvecklingen i den lilla kommunen.
- För oss är det en styrka att ingå i det nätverk som regionen innebär. När fler kommuner står bakom det vi vill satsa på är det en oerhörd styrka.

Jerker Swanstein sammanfattade torsdagens seminarium:
- Vi har gemensamt begärt att få bli regioner med permanent ansvar för det regionala utvecklingsuppdraget. Vi går starkt framåt och har möjlighet att fortsätta på den vägen. Vi tar på oss att agera murbräcka för övriga Sverige. Något måste hända och det är alla partiers ansvar.
Roland Andersson instämde och tillade:
- Det går bra för Skåne och Västra Götaland, men vi oroar oss för utvecklingen i resten av landet. Medan vi går stadigt framåt får resten av Sverige inte ens besked om förutsättningarna för framtiden. 

Se seminariet på webben www.vgregion.se alt. www.skane.se

 



Kontaktperson: Jerker Swanstein, Region Skåne, tel: 070 855 55 54
Roland Andersson, Västra Götalandsregionen, tel: 070 516 70 24


Läs meddelandet som PDF