Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-11-12 17:00


Stora satsningar på kompetensutveckling av personal inom sjukvården.


Västra Götalandsregionen, genom PU, beslutade idag om att satsa 77 miljoner kronor på omfattande utbildningssatsningar för hälso- och sjukvårdspersonal.

De 77 miljonerna fördelar sig mellan flera olika yrkesgrupper inom hälso- och  sjukvården och med olika syften.

10 miljoner kronor satsas på utbildningsinsatser för undersköterskor/barnsköterska/skötare som vill vidareutbilda sig till exempel ambulanssjukvårdare eller gipstekniker.

45 miljoner kronor för specialistutbildning för sjuksköterskor. Detta innebär att ännu fler sjuksköterskor får betald utbildning och kan studera på arbetstid. Under hösten 2014 är 178 sjuksköterskor inom Västra Götalandsregionen under utbildning och med dagens beslut kan 140 ytterligare vara i utbildning under 2015.  Syftet är att göra effektiva satsningar på bristyrken som psykiatrisköterskor och distriktssköterskor.

10 miljoner kronor går till medicinsk kompetensutveckling för specialistläkarna. Målet är att kunna upprätthålla medicinsk spetskompetens. Satsningen på specialistläkarna inom Västra Götalandsregionen har pågått i ett antal år och är etablerad och välkänd i hela landet.

12 miljoner kronor satsas på utvecklingsmedel för ST-läkare inom regionen.  Detta innebär en utökad satsning på de läkare som är under specialistutbildning.
Västragötalandsregionen fullföljer och utökar våra satsningar på kompetensutveckling för medarbetare inom hälso- och sjukvården, med en utökning på 25 miljoner 2015.

- De här 77 miljonerna visar på stora och omfattande satsningar på hälso- och sjukvårdspersonal inom Västra Götalandsregionen. Det är en del i att ha en patientsäker vård med hög kvalitet. Det ska också ses som ett led i vår satsning på att vara en attraktiv arbetsgivare, för att kunna locka till oss rätt personal och utveckla de medarbetare vi har, säger Marina Olsson, tf  personaldirektör.



Kontaktperson: Gunilla Levén (M) , ordförande i PU, 0703-053202
Marina Olsson, tf personaldirektör, 0706-305857


Läs meddelandet som PDF