Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-07-09 19:08


Stort intresse för regional kulturpolitik i Almedalen


Under onsdagseftermiddagen bjöd Region Skånes och Västra Götalandsregionens kulturnämnder in till seminarium i Visby. På en fullsatt innergård debatterade panel och publik kulturens framtida utveckling och finansiering på temat Kulturpolitik – med regioner som drivkraft.

För första gången fokuserade Västra Götalandsregionen och Region Skåne gemensamt på de regionala kulturfrågorna i Almedalen. Temat var hur stat och region kan samverka för att stärka kulturens roll i samhällsutvecklingen. De båda regionerna är överens om att den samhällsutveckling som kulturpolitiken regionalt bidrar till är en erfarenhet som måste tas tillvara och utvecklas även på statlig nivå.

Jasenko Selimovic, chef för Radioteatern, inledde seminariet genom att påpeka vikten av att fler människor får tillgång till de befintliga kulturresurserna:
– De offentliga medlen till kultur kommer inte att öka. Därför måste vi hitta samordningsformer som gör det möjligt att fortsätta utveckla kulturen för så många som möjligt.

Lars Nordström, kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen, framhöll regionernas försprång när det gäller att utforma en sektorsövergripande kulturpolitik:
– På regional nivå har vi varit lyhörda för medborgarna och deras rättigheter till ett aktivt och meningsfullt kulturliv, öppet för influenser från internationella sammanhang. Som jag ser det är den statliga kulturpolitiken genom sin detaljfixering och sektorisering ett hinder för att bedriva en framsynt och modern kulturpolitik. Nu vill vi se en statlig kulturpolitik som underlättar en medborgardialog istället för att försvåra den.

Kulturutredningens ordförande Eva Swartz håller med om att det handlar om att skapa en kulturpolitik där de lokala, regionala och nationella nivåerna samspelar så klokt som möjligt. Kulturutredningens förslag går ut på att staten utformar kulturpolitiken i dialog med regionerna och därmed minskar sin detaljstyrning.

– Som regioner är vi redan starka aktörer på kulturområdet – kulturens roll har stärkts och etablerats som en viktig faktor för den regionala utvecklingen. Vi ser fram mot en renoverad och moderniserad nationell kulturpolitik som tar hänsyn till regionernas förmåga att stärka kommunerna i deras satsningar på kulturen, menar Rolf Tufvesson, kulturnämndens ordförande i Region Skåne.

Mats Svegfors, ordförande i Kulturrådet, klargjorde att han hoppas på en breddad finansiering för kulturen framöver.
– Man behöver kunna spela med de resurser som finns och använda kulturpengar tillsammans med pengar från annat håll för att skapa en breddad finansiering. Om man dessutom kan mobilisera kreativitet i en region, då kan det hända en hel del.

Ulrika Knutson, kulturjournalist och författare, ledde samtalet och konstaterade avslutningsvis att det är ett hälsotecken att kulturpolitikens framtid inte kan lösas på 90 minuter.

Du kan se seminariet i efterhand här:
http://media1.vgregion.se/Informationsavdelningen/almedalen/kultur.htm

Bild panel.



Kontaktperson: Lars Nordström, ordförande i kulturnämnden Västra Götalandsregionen tel. 0709-20 68 39
Rolf Tufvesson, ordförande i kulturnämnden Region Skåne, tel. 0705-17 31 04 Chris Marschall, kulturchef Region Skåne, tel. 0418-35 07 30 Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen, tel. 070-29 72 322


Läs meddelandet som PDF