Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-17 15:20


Strama-utbildning för förskolepersonal kring smittsamma sjukdomar och förskolemiljö i Skövde


Vistelse på förskola innebär att många barn befinner sig på liten yta och risken för att smitta sprids är stor. Förskolebarn är mer sjuka än barn som vistas hemma. Studier visar att det finns en översjuklighet i infektionssjukdomar på 20-30 procent.

Flera studier visar att förbättrade hygienrutiner i förskolan kan minska barnens sjukfrånvaro och antibiotikaförbrukning.

Med denna bakgrund startade HYFS-projektet (Hygiensjuksköterska i förskolan) i Göteborg 2006 och sedan 2009 i hela Västra Götaland. Projektets syfte är att förbättra hygienrutinerna på förskolorna och på så sätt försöka minska antalet infektionssjukdomar bland barnen. En hygiensjuksköterska besöker förskolan och tillsammans med förskolepersonalen ses hygienrutinerna över och därefter ges förslag på förbättringar som kan göras. Det är ett samarbetsprojekt mellan Smittskyddsenheten, Barnhälsovården, Barnomsorgen, Miljöförvaltningen och Strama (samverkan mot antibiotikaresistens).

- Det man mest efterfrågar vid våra besök hos rektorer och övrig personal i förskolorna är tydliga riktlinjer för bland annat handhygien och rutiner vid blöjbyte, åtgärder vid vanliga smittsamma sjukdomar och när sjuka barn skall stanna hemma, säger Kristina Hall, HYFS-sjuksköterska i Skaraborg.

Skaraborgs lokala Stramagrupp anordnar på Europeiska antibiotikadagen onsdagen den 18 november en utbildning och diskussion för förskolepersonal kring vanliga problem och frågor avseende infektioner i KF-salen i Stadshuset plan 5 klockan 08.00-12.00.

 

Länk till HYFS-sidan och Strama i Västra Götaland
http://www.vgregion.se/smittskydd

Länk till Europeiska antibiotikadagens hemsida
http://www.ecdc.europa.eu/en/eaad/Pages/Video.aspx (på engelska)


 



Kontaktperson: Kristina Hall, hygiensjuksköterska i förskolan, 076-115 50 38, eller Peter Nolskog, bitr. smittskyddsläkare, 0500-43 24 30.


Läs meddelandet som PDF