Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-10-31 11:00


Tandläkare ska skriva ut mindre antibiotika


Tandläkare skriver ut cirka 25 procent av alla recept på vanligt penicillin i Sverige. I syfte att halvera användning av antibiotika samlar Västra Götalandsregionen både sina egna och privata tandläkare i Västra Götaland till dialogkvällar.

Antibiotikaresistensen är av världshälsoorganisationen, WHO, klassat som ett av de största hoten mot folkhälsan. Regeringens patientsäkerhetsmål är att det årligen ska förskrivas högst 250 antibiotikarecept per 1000 invånare. I Västra Götaland förskrivs idag 320.

I sitt arbete att minska förskrivningen hos tandläkarna bjuder det Odontologiska sektorsrådet i samarbete med Strama i Västra Götalandsregionen nu in till Kvalitetsdialog. Tandläkare och tandhygienister från både privat och offentlig vård inom Västra Götalandsregionen är inbjudna till att en kväll lyssna på föreläsningar och diskutera antibiotikaanvändningen med kollegor.

Sammanlagt 150 personer har medverkat vid dialoger i Skövde, Borås och Trollhättan. Den 3 november kommer ytterligare 150 tandläkare och tandhygienister i Göteborgsområdet att träffas.

En stor del av antibiotikaförskrivningen hos tandläkare bygger mer på tradition än på vetenskaplig grund.

- Den lokala traditionen är stark och det tar tid att ändra både patienternas förväntningar och tandläkares rutiner, säger Ann-Marie Olhede, tandvårdschef på Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsavdelning.

Media är välkomna att lyssna på Kvalitetsdialogen.

Dag: 3 november, klockan 17.00–21.00.
Plats: Lokal Götheborg Salen, Läppstiftets konferens.

Media är också välkomna att kontakta nedanstående för mer information.



Kontaktperson: Ann-Marie Olhede, tandvårdschef, 0761-16 90 01, eller Johan Blomgren, övertandläkare, 070-569 68 10.


Läs meddelandet som PDF