Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-05-14 13:30


Delat människorättsstipendium

Tandvård för papperslösa och fritidsaktiviteter för fler barn


Två checkar á 50 000 kronor delades idag ut på regionfullmäktiges möte i Vänersborg. Den ena gick till Hemliga kliniken som arbetar med tandvård för papperslösa och den andra gick till föreningen Passalen som arbetar med fritidsverksamhet för barn och unga med funktionsnedsättning.

Det var första gången som kommittén för rättighetsfrågors människorättsstipendium delades ut, men tanken är att det ska bli en årlig tradition.
Den första pristagaren kallar sig för Hemliga kliniken och är en del av Rosengrenska/Röda Korsets tandvårdsorganisation. Verksamheten började som ett examensprojekt på Tandläkarhögskolan i Göteborg 2008 och består idag av en grupp tandläkare, tandläkarstudenter, tandsköterskor och tandhygienister som arbetar utanför ordinarie arbetstid med att erbjuda tandvård till papperslösa. Det kan handla om allt från bettskenor till behandling av tandlossning.

Hemlig klinik går före lagstiftning

– Hemliga kliniken bidrar på ett konkret sätt till mänskliga rättigheter i Västra Götaland: Rätten till hälsa för alla invånare. Hemliga kliniken går före lagstiftningen och erbjuder kostnadsfri tandvård till grupper som på grund av sin svåra livssituation har bristande tilltro till myndigheter, säger Tord Karlsson, ordförande för kommittén för rättighetsfrågor.

Får välja aktiviteter som kan hantera deras funktionsnedsättning

Årets andra pristagare Passalen är en ideell förening som startade 2002. Föreningen bedriver fritidsverksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning på integrerade fritidsarenor, som segling, musik, konserter, dans och annat. Alla aktiviteter är självvalda och föräldrafria. Målet för Passalens verksamhet är bred delaktighet och fritid för alla.

– Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till fritid, men i praktiken har inte alla barn samma möjlighet. Barn med funktionsnedsättning får ofta välja den aktivitet som kan hantera deras funktionsnedsättning, istället för att göra vad de verkligen vill. Passalen skapar den möjligheten, säger Kristina Grapenholm, vice ordförande för kommittén för rättighetsfrågor.

Vid utdelandet höll Kristina Grapenholm, vice ordförande för kommittén för rättighetsfrågor, ett tal till pristagarna. Stipendiechecken till Hemliga kliniken togs emot av Sara Rangmar, tandläkare på Hemliga kliniken samt Rakeeba Mowjood som är tandläkarstudent. Stipendiechecken till Passalen togs emot av Ia Kjellsdotter, Passalens allt-i-allo samt Charlotte Lundqvist, projektkoordinator för Passalens seglingsverksamhet.

 

Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst bild.
MR stipendiet
Stipendiechecken till Hemliga kliniken togs emot av Rakeeba Mowjood och Sara Rangmar. Stipendiechecken till Passalen togs emot av Charlotte Lundqvist och Ia Kjellsdotter. I mitten Kristina Grapenholm, vice ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705 77 77 86


Läs meddelandet som PDF