Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-06-01 11:00


"Tänkte inte på det", interaktiv utbildning om bemötande av funktionshindrade personer


10 500 antställda inom hälso- och sjukvården har lärt sig mer om hur de ska bemöta funktionshindrade personer. Utbildningen är datorbaserad och interaktiv och kan användas direkt i intranätet eller från en CD. Totalt ska cirka 44 800 vårdanställda i Västra Götalandsregionen genomgå utbildningen.

 

Utbildningen tar runt två timmar att genomföra såvida man inte väljer att fördjupa sig, om man gör det finns hänvisningar till litteratur, webb-platser och annat som kan vara en hjälp på vägen.

 

Uppdraget att ta fram utbildningen kom från regionfullmäktige 2005 och det är

en arbetsgrupp med representanter från hälso- och sjukvården, avdelningen för funktionshinder och delaktighet och brukarrepresentanter som har utformat utbildningen.

 

Eftersom utbildningsprogrammet alltid finns tillgängligt är det lätt att gå tillbaka så att man kan repetera hela, eller delar av, utbildningen. Vid nyanställningar är det också en fördel att utbildningen är lättillgänglig liksom före patientbesök.

 

Utbildningen innehåller exempelvis funktionshinderkunskap (ökad förståelse för olika funktionshinder, levnadsvillkor och behov), bemötande i det mellanmänskliga mötet (bl a bemötandets betydelse för personer med funktionshinder och hur bemötandet upplevs idag och bemötandeguide för sjukvården).

 

Utbildningen har givit eko i hela Sverige och det är flera andra - exempelvis Försäkringskassan, andra landsting och kommuner - som har visat intresse för utbildningen och vill att deras personal genomgå den. Det förs också diskussioner om att införliva utbildningen i framtida vårdutbildningar.

 

För dokumentation och utvärdering av utbildningen har kontakt tagits med Forum för arbetsintegrerat lärande inom Högskolan Väst, som bedriver forskning inom området. Under sommaren 2007 ska en detaljerad projektplan tas fram. 

 

Totalt kommer utbildningen kosta drygt 1 miljon kr och finansieras genom regionkansliets utvecklingsbidrag. 



Kontaktperson: Ordf Lena Jansson, 0705 56 17 84,
vice ordf Lars Åke Carlsson, 0705 41 54 62 handikappchef Bengt Säterskog 0521 27 52 66 eller 0705 57 37 07


Läs meddelandet som PDF