Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-04-17 11:30


Ministrar deltar på rikskonferens i Göteborg

Tillsammans gör vi Sverige tillgängligare


Om bara några månader ska Sverige vara ett land som är tillgängligt för alla människor oavsett fysiska och intellektuella förutsättningar. Så, hur långt har vi kommit?
En del av svaren och massor av tips idéer och aha-upplevelser ges under rikskonferensen ”Tillsammans gör vi Sverige tillgängligare” på Svenska mässan i Göteborg den 21 april.

Rikskonferensen som är den första i sitt slag samlar omkring 300 deltagare från hela landet och hålls i anslutning till mässan Leva och fungera. Representanter från regeringen är äldre- och folkhälsominister Maria Larsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson som kommer att ge en lägesbeskrivning av arbetet med att åtgärda enkelt avhjälpta hinder. Huvudteman för konferensen är bostäder, utemiljö, offentlig miljö och transport/trafik.
Det är Västra Götalandsregionen som arrangerar konferensen tillsammans med Göteborgs stad och mässan Leva och fungera. Representanter för Västra Götalandsregionen med samarbetspartners finns på plats och berättar bland annat om den databas för tillgänglighet som tagits fram tillsammans med handikapporganisationerna. Design med omtanke är en annan verksamhet där Västra Götalandsregionen driver ett arbete för ökad tillgänglighet i offentliga miljöer.
Länsstyrelsen berättar om arbetet med att öka tillgängligheten till naturen genom att bland annat visa ett fågeltorn som är anpassat för människor med funktionsnedsättningar. Konsumentverket har en butiksmiljö där det går att testa tillgänglighet som rullstolsanvändare eller synskadad.
Bland övriga föredragshållare finns bland andra Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, Elisabeth Falemo från miljödepartementet och Christoffer Lindé elitsimmare som deltog i förra sommarens Paralympics. Inleder och avslutar gör Lena Hult, ordförande i handikappkommittén i Västra Götalandsregionen och Marina Johansson, kommunalråd Göteborgs stad.

Länk till programmet



Kontaktperson: Marianne Salén 0705 43 70 36
Jan Terneby 0705 94 19 07


Läs meddelandet som PDF