Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-12-19 11:00


”Toner för livet” till alla nyfödda


Från och med den 1 januari 2009 kommer alla nyfödda barn i Västra Götaland att välkomnas till världen med musik av Göteborgs Symfoniker tillsammans med Åsa Fång, Håkan Hellström och Mårten Larsson.

Skivan som heter Toner för livet har tagits fram av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Symfoniker. Den innehåller åtta spår, bland annat ”Vals på Mysingen” med Håkan Hellström, ”Himlen är oskyldigt blå” med Åsa Fång och ”Gabriels oboe” ur filmen The Mission, framförd av symfonikernas solooboist Mårten Larsson.
– Jag är glad och stolt över att få vara med och spela på skivan och hoppas att musiken kan sprida lugn och frid till barnen och de nyblivna föräldrarna, säger Mårten Larsson.

Skivan kommer att lämnas över på den bricka med smörgås och kaffe, som alla nyblivna föräldrar får efter förlossningen. Tanken är att ge föräldrar och barn musik som de kan lyssna på och ha glädje av tillsammans.
– Ingen är för ung för musik, det är något som påverkar oss alla, även de allra minsta. Med den här gåvan vill vi lyckönska alla nyfödda barn och deras föräldrar och förmedla en känsla av ”Det goda livet” som är Västra Götalandsregionens vision för ett livskraftigt Västra Götaland där det är gott att leva, säger Hans Aronsson, ordförande i regionfullmäktige.

Toner för livet har producerats i en tidigare version som spelades in med Göteborgs Symfoniker och Helene Sjöholm. Den har delats ut på Västra Götalands förlossningsavdelningar sedan januari 2005 och kommer nu alltså att ersättas med en ny inspelning.

                             Toner för livet

Fakta:

Västra Götalandsregionen har sex förlossningsavdelningar runt om i Västra Götaland, där det kommer att födas cirka 19 500 barn under 2009.

 

Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, bildades 1905 och är ett bolag inom Västra Götalandsregionen. Symfonikerna betraktas i dag som en av norra Europas främsta orkestrar och genomför varje år cirka 170 konserter eller arrangemang i egen regi på Konserthuset eller på turné. Chefdirigent är sedan 2007 den eftertraktade Gustavo Dudamel från Venezuela.

 




Kontaktperson: Hans Aronsson, ordf regionfullmäktige, 0705-313201
Inger Ericsson, idé/producent Göteborgs Symfoniker, 031-726 53 19 Lina Wallberg, informatör Västra Götalandsregionen, 0705-31 05 77 Anna Flytström, pressinformatör Göteborgs Symfoniker, 0739-69 67 11


Läs meddelandet som PDF