Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2008-04-29 16:00


Två akutmottagningar stängs om konflikten utvidgas


Om Vårdförbundet och arbetsgivaren inte har kommit överens före den 5 maj går ytterligare cirka 1000 sjuksköterskor i strejk i Västra Götaland. Mest drabbade blir Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett som tvingas stänga sina akutmottagningar.

Analysen av Vårdförbundets varsel från och med den 5 maj är nu klar. Hårdast slår konflikten mot Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett som i princip stänger helt. Akut sjuka hänvisas i första hand till akutmottagningarna på SU/Mölndal, SU/Sahlgrenska, SU/Östra i Göteborg, SÄS i Borås, NÄL eller Uddevalla sjukhus.

Övriga sjukhus som påverkas av strejken är SU/Mölndal, NÄL, Kärnsjukhuset i Skövde, Sjukhuset i Lidköping, SÄS Borås och SÄS Skene. Här stänger två eller flera avdelningar (se separat lista).  
För att klara omvårdnaden av patienterna på de drabbade avdelningarna kommer de att flyttas till andra vårdavdelningar inom sjukhuset eller till andra sjukhus.

De patienter som har bokade besök som ställs in med anledning av konflikten kommer att informeras genom ett personligt brev några dagar före det planerade besöket. Om inget annat meddelas gäller den överenskomna tiden.

Samtidigt som det nya varslet träder i kraft återtas det tidigare varslet. Det betyder att de sex vårdcentraler inom Primärvården i Göteborg som nu är uttagna i konflikten kommer att återgå till normalt öppethållande från och med den 5 maj. Detsamma gäller akuten på Östra sjukhuset i Göteborg.

Sjukvårdsrådgivningen fungerar som vanligt dygnet runt på telefon: 0771-703 150

Bilaga - berörda sjukhus och enheter


Kontaktperson: Om medicinska konsekvenser - chefläkare Ing-Marie Bergbrant, tel: 0736-25 45 44 eller chefläkare Ingemar Wickström, tel: 0736-25 45 77.
Förhandlingschef Eva Johansson, tel: 0708-55 24 46. Informationschef Susanne Hillberger, tel: 0702 - 90 65 08


Läs meddelandet som PDF