Pressmeddelande
Från Hälso- och sjukvårdsavdelningen
2010-12-27 09:00


Två miljoner till forskning om jämställd vård


Västra Götalandsregionen fortsätter att satsa pengar på regionala forsknings- och utvecklingsprojekt inom hälso- och sjukvård. Av totalt 27 miljoner kronor 2011 går två miljoner direkt till forskning om jämställd vård.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist har fattat beslut om bidrag till forsknings- och utvecklingsarbete i Västra Götalandsregionen 2011. Nytt för i år är ett särskilt anslag om två miljoner kronor till forskning kring jämställd vård. Denna satsning riktar sig till studier vars huvudsakliga syfte är att studera köns- och genusrelaterade faktorers betydelse för kvinnors och mäns sjuklighet, bemötande, omhändertagande, behandlingsresultat samt tillgång till vård.
-Detta är ett mycket betydelsefullt område och eftersom vi har ett kunskapscentrum för jämställd vård är det viktigt att vi till detta centrum knyter an pengar för forskningsuppdrag, säger Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Nittiosex projekt med regional vetenskaplig forskningssamverkan mellan arbetsplatser i Västra Götalandsregionen delar på 25 miljoner. Av dessa är det 52 projekt som är nya och 44 som beviljas ytterligare medel för att fortsätta sitt arbete. Totalt tog man emot 183 ansökningar.
-Vi har fyra geografiska operationella områden inom Västra Götalandsregionen, då är det också viktigt att vi fortsätter att satsa på deras utveckling, säger Lars-Olof Rönnqvist.
 
Västra Götalandsregionen fördelar varje år bidrag till regiongemensam patientnära forskning. Utöver de medicinska landvinningar som forskningen i sig kan ge, ska verksamheten bidra till att höja kompetensen hos den sjukvårdspersonal som medverkar och till att stimulera och stödja en kunskapssökande attityd i sjukvården. En utveckling som i förlängningen kommer patienterna till nytta genom till exempel nya och förbättrade behandlingsmetoder, ökad kvalitet i omhändertagandet och bättre omvårdnad.

Läs om ansökningarna som är beviljade regionala FoU-bidrag för 2011
Där finns även information om projektledarnas namn, medsökande, adress och beviljat belopp.



Kontaktperson: För frågor om forskning kring jämställd vård, Sylvia Määttä, tel. 031-705 16 78, mobil 0707-67 41 76, epost syliva.maatta@vgregion.se
För frågor om de regionala samarbetsprojekten, Rune Andersson, tel. 031-786 64 89, mobil 0706-44 12 38, epost rune.andersson@gu.se För övergripande information, Bitr. hälso- och sjukvårdsdirektör Peter Lönnroth, tel. 031-63 05 70, epost peter.lonnroth@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF