Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-26 12:00


Upphandling igång kring läkemedelsförsörjning


Idag tar Västra Götalandsregionen ett viktigt steg mot en ny försörjningsmodell av rekvisitionsläkemedel. Det sker genom att de som så önskar är välkomna att ansöka om att delta i en kommande upphandling.

- Vi vill nu veta vilka leverantörer som är intresserade av bli leverantörer i vår nya läkemedelsförsörjning, säger Bengt Petersson, ansvarig för upphandlingsprocessen.

Idag har Västra Götalandsregionen avtal med Apoteket Farmaci AB om läkemedelsförsörjning. De sjukhusapotek som finns idag ska dock ersättas av en ny, regiongemensam modell. Dels håller en egen sjukhusapoteksfunktion på att byggas upp, dels ska läkemedelsleveranser och tjänster för tillverkning av extemporeberedningar upphandlas – inklusive leveranser.

Ett steg mot den nya modellen är alltså att välkomna potentiella leverantörer av både läkemedelsleveranser och läkemedelstillverkning. Nästa steg blir att välja ut vilka som kan lämna anbud i september. Upphandlingen beräknas vara klar vid årsskiftet.

Det nya arbetssättet förändrar inte medicinhanteringen gentemot patienterna, dessa kommer inte att märka någon skillnad. Detta projekt handlar om att säkerställa fortsatta leveranser, säger Bengt Petersson:

- Däremot berör arbetet alla Västra Götalandsregionen verksamheter, såväl sjukhusen som primärvården och tandvården. Det handlar om sättet vi kommer att få våra läkemedelsleveranser i framtiden.

 

FAKTA: Projektet Läkemedelsförsörjning 2011 tar fram en ny, enhetlig modell för hur Västra Götalandsregionen ska hantera sin framtida läkemedelsförsörjning. Det har delvis att göra med den omreglerade apoteksmarknaden, delvis med det beslut regionstyrelsen fattade i maj 2009 om en ny inriktning för den regionala läkemedelsförsörjningen. Syftet med projektet är att öka både patientsäkerheten och effektiviteten i hanteringen.



Kontaktperson: För mer information om upphandlingen inom Läkemedelsförsörjning 2011, kontakta projektledaren för upphandlingarna Bengt Petersson, Regionservice inköp, 0500-49 57 83
För mer information om Läkemedelsförsörjning 2011, kontakta projektledare Jan Hallén, 031-63 08 23


Läs meddelandet som PDF