Nästa vecka kommer flickor som är födda 1993 och 1994 att få hem ett brev från Västra Götalandsregionen med erbjudande om att vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Vaccinationerna är gratis och flickorna bokar själv tid på valfri vårdcentral. Målet är att så många flickor som möjligt ska välja att skydda sig mot livmoderhalscancer.
- Vaccinationerna är ett komplement till de cellprovskontrollerna man blir kallad till när man blir äldre och om man både vaccinerar sig och går på kontrollerna har man ett mycket starkt skydd mot livmoderhalscancer, säger Björn Strander, gynekolog och överläkare vid Cervixcancerprevention, Regionalt Cancercentrum Väst i Göteborg.
Från och med i år ingår vaccinering mot humant papillomvirus (HPV) som kan orsaka livmoderhalscancer i det allmänna vaccinationsprogrammet. Alla flickor som är födda 1999 eller senare erbjuds vaccination via skolhälsovården när de går i femman eller sexan. Det vaccin som används skyddar även mot kondylom.
Västra Götalandsregionen har valt att också erbjuda de som är födda 1993-1998 att vaccinera sig utan kostnad under en uppstartsperiod. De äldsta i åldersgruppen får hem information nästa vecka och senare under året kommer även övriga att få brev med vaccinationserbjudandet. De som redan vaccinerat sig kan förstås bortse från brevet som skickas hem.
- Helst ska man vaccinera sig innan man har haft sex första gången för att få ett bra skydd. Ju fler sexuella kontakter man haft desto mindre nytta har man av vaccinationen. Kliniska studier har inte visat någon säkerställd cancerskyddande effekt hos kvinnor som är över 26 år, även om en och annan kan ha nytta av vaccinet, berättar Björn Strander.
Vaccinationen omfattar tre sprutor i armen vid tre olika tillfällen. De allra flesta får inga biverkningar eller bara lindriga besvär som klåda och svullnad vid injektionsstället.
- Vaccinerna anses vara mycket säkra och har hittills använts av miljontals kvinnor över hela världen, säger Björn Strander.
Vad är livmoderhalscancer?
Virus som orsakar livmoderhalscancer kallas humant papillomvirus (HPV). HPV smittar via sexuell kontakt och de flesta flickor utsätts för HPV någon gång i livet. En liten del av alla som smittas får en långdragen infektion som kan vara under många år. Då finns en risk att celler i livmoderhalsen förändras. Om de förändrade cellerna inte upptäcks och tas bort i tid kan de utvecklas till cancer.
Vaccinet är ett komplement till de cellprovskontroller man blir kallad till när man blir lite äldre. Om man vaccinerar sig när man är ung, och går på cellprovskontroller när man blir kallad, så har man ett mycket bra skydd mot livmoderhalscancer.
Mer information om HPV och vaccinationerna finns på 1177.se eller på umo.se.