Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-10-12 11:30


Vaccinationer av riskgrupper startar


Denna vecka kommer vaccinet mot den nya influensan till Västra Götaland. Först ut för vaccination är riskgrupperna och vårdpersonal. Ett mindre antal enheter börjar vaccinera i slutet av denna vecka. På måndag den 19 oktober startar den allmänna vaccinationen av riskgrupperna på vårdcentralerna runt om i Västra Götaland.

När vaccinet kommer till de större sjukhusapoteken nu i veckan ska det packas om för att kunna fördelas ut till alla olika enheter som ska utföra vaccinationerna.

- Vaccintillgången är begränsad under de första veckorna. Därför är det viktigt att de som riskerar att bli svårt sjuka av influensan får tillgång till vaccinet först, säger smittskyddsläkare Ann Söderström.

Sex veckor för de prioriterade grupperna

Under de tre första veckorna erbjuds de prioriterade grupperna sin första dos vaccin. I den prioriterade gruppen ingår förutom de medicinska riskgrupperna även vård och omsorgspersonal. Efter tre veckor får de sin andra dos. Först därefter startar vaccinationerna av övriga i Västra Götaland, vilket beräknas ske i slutet av november.

- Eftersom influensaaktiviteten fortfarande är låg i landet så hoppas vi ändå att vi ska hinna vaccinera så många som möjligt innan influensan ökar igen, förklarar Ann Söderström.

Fokus på vårdcentralerna

Vaccinationerna av riskgrupperna kommer i första hand att genomföras på den vårdcentral där man är listad. Barn och ungdomar mellan sex månader och 18 år, som tillhör en riskgrupp, vaccineras i första hand på barn- och ungdomsmedicinsk mottagning. Gravida erbjuds vaccin via sin mödrahälsovård. De som är osäkra om vart de ska vända sig kan ringa till sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177. Information om öppettider med mera finns även på 1177.se/vgregion.

- Vårdenheterna som ska vaccinera har förberett sig på olika sätt och lokala avvikelser i öppettider med mera kan förekomma. Det är också viktigt att man kan samarbeta mellan olika enheter så att alla vaccindoser används på bästa sätt, säger smittskyddsläkare Ann Söderström.

Risk för väntetider

- En så här omfattande vaccinering är en stor utmaning och kommer att ställa stora krav på enheterna som ska vaccinera och kan innebära köer och väntetider, säger Ann Söderström. 

I ett försök att undvika alltför långa väntetider kommer personer i riskgrupperna att välkomnas till den vårdcentral där man är listad utifrån ålder enligt följande:

Vecka 43:
Måndag 19 oktober upp till 30 år
Tisdag 20 oktober upp till 30 år
Onsdag 21 oktober 31-50 år
Torsdag 22 oktober 31-50 år
Fredag 23 oktober 51-65 år
Vecka 44:
Måndag 26 oktober 51-65 år
Tisdag 27 oktober 51-65 år
Onsdag 28 oktober 66 år och äldre
Torsdag 29 oktober 66 år och äldre
Fredag 30 oktober 66 år och äldre

 

Under vardagarna i vecka 45, den tredje vaccinationsveckan, är alla i riskgrupperna välkomna att vaccinera sig utan åldersindelning. Följande tre veckor fortsätter vaccinationerna av riskgrupperna med dos nummer två. Det ska gå minst tre veckor mellan första och andra dosen.

Riskgrupper

  • Gravida
  • Kronisk lungsjukdom
  • Extrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
  • Kronisk hjärt-kärlsjukdom (endast förhöjt blodtryck utgör ingen
    ökad risk)
  • Nedsatt immunförsvar, exempelvis personer med cancerbehandling, transplanterade eller personer med hiv
  • Kronisk lever- eller njursvikt
  • Svårinställd diabetes mellitus
  • Personer med kontinuerligt behov av läkemedel mot astma under de senaste tre åren
  • Barn med CP och /eller multifunktionshandikapp


Kontaktperson: Smittskyddsläkare Ann Söderström, 031-368 56 02, eller biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall, 031-368 56 04.


Läs meddelandet som PDF