Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-12-12 14:30


Västra Götaland behöver en nära relation till regeringen i Europafrågor


Både Västra Götalandsregionens och kommunernas företrädare påtalade den roll region och kommuner kan och bör spela i EU-samarbetet, till EU-minister Cecilia Malmström vid hennes besök på tisdagen. Regioner och kommuner bör i högre grad få delta i beslutsprocessen i EU-frågor som berör den regionala och lokala nivån.

EU-minister Cecilia Malmström besökte under tisdagen Västra Götaland. Det är det första i en serie av besök i Sveriges län angående EU och det regionala och lokala perspektivet. Hon träffade företrädare från Västra Götalandsregionen och kommunerna.

I diskussionen med ministern framfördes önskemål och krav om ett närmare samarbete med regeringen i EU-frågorna. Många EU-beslut berör regioner och kommuner. Därför är det viktigt att bland annat den regionala nivån involveras i arbetet med sådana ministerrådsfrågor som berör regionerna. Man påtalade vidare att regionen och kommunerna finns nära medborgarna och kan vara en viktig aktör för en mer aktiv EU-dialog i samhället. Generellt är det viktigt med god kunskap om EU både hos förtroendevalda och medborgare.

I diskussionen med Cecilia Malmström framfördes även flera andra viktiga punkter i samarbetet runt EU-frågorna.

  • Region och kommuner är aktiva deltagare på den europeiska arenan i organisationer, nätverk och projektsamarbete och ger därmed Sverige ett ansikte i många sammanhang. Detta faktum är i sig ett viktigt argument för en nära relation till regeringskansliet i Europafrågor. Det är också önskvärt att regeringen värnar den regionala och lokala nivåns ställning i en eventuell ny författning för EU.
  • Flertalet av de europeiska länder som Sverige har störst utbyte med inom handel, turism, arbetsmarknad/migration ligger runt Skagerrak och Nordsjön. Det starka nationella engagemanget i Östersjöfrågor är viktigt, men Västra Götaland skulle gärna se ett starkare engagemang också i relationerna västerut. Till exempel gäller det att minimera de gränshinder som försvårar pendling och handel över gränserna.
  • För Västra Götalandsregionens verksamhet inom hälso- och sjukvården kommer det europeiska samarbetet om vård över gränserna att vara av stor betydelse.  På detta område bör ett nära samarbete mellan statliga och regionala organ utvecklas.
  • Det är viktigt att regeringen i EU verkar för att företag inte flyttar från Sverige med stöd av EU-medel. Vidare är det viktigt att EU-medel kan användas för utbyggnad av trafikinfrastrukturen i Västra Götaland. 


Kontaktperson: Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande, 0705-167024,
Lars Nordström, regionråd, 0709-206839, Jan-Erik Wallin, kommunstyrelsens ordförande i Vara, 0705-33 72 40 eller Magnus Engelbrektsson, regionutvecklingssekretariatet, 0708-756590


Läs meddelandet som PDF