Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-13 15:30


Västra Götalandsregionen agerar för bättre förhållanden hos tillverkare av undersökningshandskar i Malaysia


Västra Götalandsregionen har låtit genomföra en revision av en underleverantör och upptäckt avvikelser från den uppförandekod för socialt ansvartagande som leverantören ska följa. Bristerna gäller bland annat arbetsmiljö, mänskliga rättigheter och diskriminering vid tillverkning av undersökningshandskar hos en av leverantören Papyrus Sverige AB:s underleverantörer i Malaysia.

Revisionen är utförd av organisationen Swedwatch på Västra Götalandsregionens uppdrag. Papyrus Sverige har efter det att revision genomfördes tagit fram en åtgärdsplan och Västra Götalandsregionen agerar nu tillsammans med Papyrus Sverige för att förbättra förhållandena hos leverantören.

Västra Götalandsregionen har tillsammans med Stockholms Läns Landsting och Region Skåne tagit fram en uppförandekod som används vid upphandlingar. Uppförandekoden innehåller krav som Västra Götalandsregionens leverantörer och deras underleverantörer ska leva upp till. Kraven gäller mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljöhänsyn, föreningsfrihet, löner och arbetstider samt att det inte får förekomma barnarbete, diskriminering eller tvångsarbete.

Vid två tillfällen i november och december 2009 genomförde Swedwatch en revision vid en tillverkare av undersökningshandskar i Malaysia. Tillverkaren är underleverantör till Papyrus Sverige som i sin tur är leverantör till Västra Götalandsregionen. Swedwatch upptäckte då följande avvikelser mot uppförandekoden – en blockerad brandpost, en låst genomgångsdörr i en sovsal, sjudagars arbetsveckor samt oklarheter kring utbetalningar av övertidsersättning och kring hanteringen av utländska anställdas pass.

Vid ett möte 7 april presenterade Papyrus en åtgärdsplan för att komma tillrätta med avvikelserna och åtgärder har redan genomförts för att omedelbart rätta till problemen med den blockerade brandposten och den låsta genomgångsdörren.

Tillverkaren i Malaysia är en av de fem största tillverkarna av undersökningshandskar i världen. Papyrus köper 2 procent av den totala årsproduktionen, återstående 98 procent går till andra kunder världen över. Västra Götalandsregionens köper den typ av undersökningshandskar i nitril som revisionen gäller för 7,4 miljoner kronor per år. Årsförbrukning av denna typ av handskar inom Västra Götalandsregionens olika verksamheter är 32 miljoner handskar per år, vilket motsvarar närmare 90 000 handskar per dag.

– Det är naturligtvis allvarligt att en av våra leverantörer använder en tillverkare som inte lever upp till våra krav. Samtidigt visar detta att vårt uppföljningssystem fungerar. Swedwatch har fått i uppdrag av oss att göra en revision och vi kan nu använda resultatet för att rätta till missförhållandena och göra de förbättringar som behövs, säger Alf Oskarson, inköpschef i Västra Götalandsregionen.

– Efter att ha diskuterat med Papyrus Sverige har vi beslutat att följa Swedwatch rekommendation i sådana här ärenden att inte avbryta samarbetet. Vi kommer istället att arbeta tillsammans med Papyrus Sverige för att förbättra förhållandena vid fabriken i Malaysia så att de möter kraven i uppförandekoden. Trots att Papyrus är en liten kund hos denna tillverkare har de lyckats få gehör för sin åtgärdsplan och redan fått igenom förbättringar för de anställda vid fabriken, fortsätter Alf Oskarson.

Liknande ärende med annan leverantör

I ett liknande ärende tidigare i år fick en annan leverantör, Instrumenta, som Västra Götalandsregionen har gemensam med Stockholms Läns Landsting (SLL), anmärkningar för avvikelser från uppförandekoden i en revision utförd på uppdrag av SLL. Instrumenta levererar så kallade basinstrument (pincetter, peanger, saxar och liknande).

Västra Götalandsregionens avtal med Instrumenta är dock tecknat innan uppförandekoden var framtagen. Uppförandekoden finns därför inte med som krav i det befintliga avtal och Instrumenta har därför inte heller brutit mot avtalet med Västra Götalandsregionen. Stockholms Läns Landstings avtal är däremot tecknat senare och inkluderar uppförandekoden som ett krav.

Västra Götalandsregionen hade ett möte med Instrumenta 18 mars 2010 och de presenterade då en åtgärdsplan baserad på anmärkningarna i SLL:s revisionsrapport. Denna åtgärdsplan utgör underlag för fortsatt uppföljning och för det fortsatta förbättringsarbetet på plats i Pakistan.

– Vårt nuvarande avtal löper ut sista juni 2010 och vi är nu mitt uppe i en ny upphandling av basinstrument, säger Alf Oskarson.

 

Länk till Swedwatchs revionsrapport (på engelska)

 

Om Swedwatch

SwedWatch är en förening som består av ett kansli och fem medlemsorganisationer; Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan, Latinamerikagrupperna, Fair Trade Center och Miljöförbundet Jordens Vänner. Föreningen SwedWatch bildades 2003, men har bedrivit verksamhet sedan 2002 i form av ett nätverk. SwedWatchs syfte är att bidra till att svenskrelaterade företag tar hänsyn till människor och miljö i sin verksamhet i utvecklingsländer. SwedWatch finansieras till största del av Sida.



Kontaktperson: Alf Oskarson, Inköpschef, Västra Götalandsregionen, 0761-30 33 17


Läs meddelandet som PDF