Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-11-09 13:30


Västra Götalandsregionen bidrar till den europiska identiteten


Västra Götalandsregionens identitet är en viktig del av Europas helhet. Det var budskapet i den slutdeklaration som AER (Assembly of European Region) antog när den årliga generalförsamlingen avslutades på fredagseftermiddagen. Tillsammans med övriga 270 medlemsregioner är Västra Götalandsregionen och vad organisationen uträttar en viktig byggsten i arbetet med att skapa en europisk identitet och gemenskap.

 

Temat för årets generalförsamling, som hölls i italienska Udine var ”Identitet - Regioner som byggstenar för Europa”.

– En stark regional identitet är en förutsättning för att bygga en Europisk identitet. Den europiska identiteten ska bygga på unika olikheter och inte ersätta vare sig den regionala eller nationella identiteten, menade AER-presidenten Riccardo Illy i vars hemregion, Friuli Venezia Giulia, generalförsamlingen hölls.

– Det är viktigt med en regional identitet och att värdesätta sin egen kultur men att samtidigt kunna känna gemenskap med och samarbeta med resten av Europa, säger Lars Gerhard Westberg som är vicepresident i den AER-kommitté som ansvarar för Institutionella frågor.

Västra Götalandsregionens representanter, med regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson i spetsen, har också haft en direkt inverkan på delar av slutdeklarationens formulering.  På förslag av Västra Götalandsregionen och med stöd av övriga AER-medlemmar i Sverige, fick jämställdhetsarbetet en tydligare fokus. I slutdeklarationen konstateras att jämställdhet mellan kvinnor och män ska se som en europisk värdering och vara en del av den gemensamma europiska identiteten.

Förutom Lars-Gerhard Westberg representerades Västra Götalandsregionen vid generalförsamlingen av regionrådet Martin Andreasson, ersättaren i regionstyrelsen Birgitta Adolfsson och fullmäktigeledamoten Magnus Berntsson.  

AER är en medlemsorganisation för Europas regioner. Sedan bildandet 1985 har syftet varit att utbyta erfarenheter och inte minst påverka utformningen av EU:s politik. 270 regioner från drygt 30 länder arbetar gemensamt för att bland annat utveckla den regionala demokratin och självbestämmandet, utveckla samhällsservicen till medborgarna samt vara diskussionsforum för globalisering och EU:s utvidgning. AER är även öppen för regioner utanför EU vilket innebär att såväl Ukraina och Ryssland som Turkiet, Bosnien-Hercegovina och Serbien är medlemmar i organisationen.                                              

 



Kontaktperson: Lars-Gerhard Westberg tel 0705 95 21 32
Lisa Belfrage, internationell sekreterare AER-ansvarig 0702 81 63 00


Läs meddelandet som PDF