Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-05-20 17:15


Jan-Åke Björklund om regionfrågan:

Västra Götalandsregionen förebild för övriga Sverige


Västra Götalandsregionen är en förebild för övriga Sverige när det när det gäller bildandet av ytterligare regioner. ”De vill vara som ni!” var budskapet från Jan-Åke Björklund, regeringens samordningsman i regionfrågan, till Västra Götalandsregionens fullmäktigeledamöter vid en presentation i samband med dagens fullmäktigemöte.

Jan-Åke Björklund har regeringens uppdrag att vara en samtalspartner samt samordna de diskussionerna om en framtida ny regional indelning som initierats på lokal och regional nivå.

– Jag har rest runt i hela landet och pratat med företrädare för kommuner, landsting och andra berörda. Det jag hör från i princip alla är att ”de vill bli som ni i Västra Götaland”, konstaterar Jan-Åke Björklund

De områden som särskilt nämnts är de där skalfördelarna är som störst och de som Västra Götalandsregionen arbetat mycket med sedan regionen bildades för snart tio år sedan, bland annat:
• Transportinfrastruktur
• Kollektivtrafik
• Regional utveckling
• Kvalitet och tillgänglighet i kulturevenemang
• Specialistsjukvård

Jan-Åke Björklunds bild av läget just nu är att det finns ett klart intresse för att skapa fler regioner Sverige för att mer effektivt hantera dessa frågor och att den processen drivs av den representativa demokratin runt om i landet.

– Jan-Åke Björklund är den främsta experten i regionfrågan och kan i det närmaste beskrivas som vår tids Axel Oxenstierna. Genom sin roll som regerings samordningsman i regionfrågan är han en av nyckelpersonerna i den största omdaning av det svenska samhällsbygget sedan 1600-talet, då dagens landsting grundlades, säger Hans Aronsson, regionfullmäktiges ordförande.

Jan-Åke Björklund har en mångårig bakgrund inom den offentliga sektorn, bland annat som regiondirektör i Västra Götalandsregionen. Jan-Åke Björklund var också processledare i uppbyggnadsfasen av den blivande Västra Götalandsregionen. Han blev sedan regeringens särskilda utredare - "förhandlingsperson" - vid bildandet av Skåne och Västra Götalandsregionen.

Bilder Jan-Åke



Kontaktperson: Regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson, 0705-31 32 01.


Läs meddelandet som PDF