Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-12-08 13:00


Västra Götalandsregionen förstärker samarbetet med Castilla y León till tonerna av Göteborgs Symfoniker


Västra Götalandsregionen arrangerar under måndag och tisdag nästa vecka, i samarbete med bland andra Exportrådet, Svenska ambassaden i Madrid och AB Volvo, ett antal aktiviteter i de spanska städerna Valladolid och Madrid. Arrangemangen är ett led i att vidareutveckla det samarbete som Västra Götalandsregionen sedan många år tillbaka har med regionen Castilla y León, där Valladolid är huvudort.  Aktiviteterna under de två dagarna sker i samband med två av de spelningar som Göteborgs symfoniker gör under sin turné i Spanien.

Som huvudman för Göteborgs Symfoniker är det för Västra Götalandsregionen ett speciellt tillfälle när Symfonikerna för första gången spelar på en plats där Västra Götalandsregionen aktivt bedriver internationellt samarbete. Västra Götalandsregionen har ett samarbete med Castilla y León som går tillbaka till 1998, då den svenska primärvården rekryterade ett stort antal läkare från den spanska regionen. Samarbetet har därefter fortsatt och nu är det alltså dags att, tillsammans med andra aktörer, genom möten, seminarier och näringslivsträffar, vidareutveckla samverkan mellan de två regionerna.

Under den första dagen i Valladolid, Castilla y Leóns huvudort, kommer bland andra Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden, att träffa representanter från Castilla y Leóns Ekonomi- och industridepartement samt AREuropa. Under mötet kommer man att diskutera samarbete kring utveckling, forskning och innovation. En av de främsta punkterna handlar om bildandet av ett nytt internationellt institut med privat och offentlig finansiering inom områdena utveckling, forskning och innovation. Inom Västra Götaland finns många goda exempel, såsom teknikparker och inkubatorer, vilket gör att det inom regionen finns många erfarenheter och stor kunskap på området. 

Under måndagen i Valladolid kommer också kultursekretariatets utredare Lars Lundgren att möta motsvarigheten i Valladolid för att diskutera ytterligare samarbete och utbyte inom kulturområdet.

På Svenska ambassaden i Madrid arrangeras under tisdagen ett stort seminarium för att lyfta miljöteknikfrågorna. Fokus under dagen är avfallshantering och medverkar gör bland andra politiker och näringslivsrepresentanter från Sverige och Spanien. Från Västra Götalandsregionen kommer Kent Johansson att tala om ekoteknologins betydelse för en hållbar utveckling. Miljöseminariet efterföljs av företagsmöten mellan ett flertal svenska och spanska företag vilket syftar till att öppna upp för ett ökat internationellt samarbete.

 

 



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, 0705-370340
Olle Jonäng, regionutvecklingssekretariatet, 0705-167801


Läs meddelandet som PDF