Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-23 14:30


Västra Götalandsregionen i Almedalen


I år kommer Västra Götalandsregionens närvaro under Almedalsveckan att vara mer omfattande och bredare än något år tidigare. Närmare 20 olika aktiviteter kommer att ha Västra Götalandsregionen som arrangör eller medarrangör inom så vitt spridda ämnesområden som innovationspolitik, framtidens transportsystem, kulturpolitiska krockar, biogas och musslor.

Måndag 29 juni

Veckan inleds med Västra Götalandsregionens och Region Skånes gemensamma seminarium med rubriken "Regioner gör skillnad! Regional innovationspolitik som verktyg för tillväxt". Seminariedeltagarna beskriver hur regionerna samspelar med akademi och näringsliv för att hitta lösningar på de utmaningar som väntar i spåren av nedgången i samhällsekonomin och hur regionerna fungerar som samlande och drivande aktörer i de regionala utvecklingsfrågorna.
10:00 – 12:00 på Wisby Hotel

På samma innovationstema arrangeras på eftermiddagen ett fördjupningsseminarium i två delar med konkreta exempel från Skåne respektive Västra Götaland. Här lyfter Västra Götalandsregionen tillsammans med företrädare för nationell och europeisk nivå fram det viktiga samspel som behövs i EU:s forsknings- och innovationspolitik, under rubriken "Regionernas roll i den europeiska forskningspolitiken".
14:00 – 16:30, Hotel Solhem

Tisdag 30 juni

Tisdagen inleds med ett seminarium om politisk ambition och konstnärlig praktik; "Hur delegerar man kreativitet?". Olof Lindqvist, regissör och teaterchef vid Regionteater Väst presenterar tillsammans med tre skådespelare hur Regionteater Väst arbetar med de uppdrag institutionen årligen får av stat, region och kommun. Vilket är det överordnade uppdraget för teatern? Hur samspelar de olika nivåerna med varandra – och med institutionen? Hur prioriterar man? I vilken utsträckning kan och skall kulturpolitiken styra de konstnärliga valen? Och kan man vara kreativ när ägarna önskar redovisningar i form av måluppfyllelse och nyckeltal?
10:00 – 11:00, Länsteatern på Bredgatan

Samtidigt med kulturseminariet inleds det första av de två maritima seminarier med Västra Götalandsregionen; "Havet, en resurs för utveckling och tillväxt". Förra året antog regionfullmäktige en maritim strategi för Västra Götaland och under två intensiva timmar i Visby kommer den maritima näringens betydelse för Sverige och Västsverige, miljödeklaration för fritidsbåtar samt miljövänliga bottenfärger att diskuteras i ett seminarium som arrangeras i samarbete med Svenskt Marintekniskt Forum.
09:30 – 11:40, Medeltidshotellet, Norra kyrkogatan 3-7

Klockan 10:30 handlar det om alternativ energi. En studie som Västra Götalandsregionen gjorde 2008 visar på att samverkan mellan industrin, forskningen och den offentliga sektorn är en viktig framgångsfaktor för att vindkraften ska utvecklas ytterligare i Västra Götaland. Västra Götalandsregionen är också en av parterna i nätverket Power Väst, en referensgrupp för EU-projektet Power Cluster som ska främja vindkraft. Energimyndigheten i Sverige har som mål att vindkraften år 2020 ska bidra med 30 TWh el, mot dagens 2 TWh. Enligt Svensk Vindenergi skulle det skapa 12 000 nya jobb i Sverige.

Samtidigt utgör vågenergin idag en stor oexploaterad källa till förnybar energiproduktion.

Vad krävs för att vi ska lyckas bygga ut våg- och vindkraftbruket för att kunna möte de ambitiösa framtidsmålen? Vad krävs för att vi ska kunna skapa ett internationellt konkurrenskraftigt kluster för våg- och vindkraft? Dessa frågor ställs och besvaras i seminariet "Våg- och vindkraft som en ny industrigren" som arrangeras tillsammans med Västsvenska Handelskammaren.
10:30 – 12:00, Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3, sal B23

Infrastruktur och miljö har under Västra Götalandsregionens tio år båda varit två mycket angelägna frågor. På tisdagseftermiddagen förenas frågorna i seminariet "Ökad mobilitet kontra växande klimathot – kraven är stora på morgondagens transportsystem!" Här diskuterar bland andra generaldirektörerna för Vägverket, Lena Erixon, och Banverket, Minoo Akhtarzand, vägarnas och järnvägarnas roll i framtidens transportsystem. Deltar gör även Bo Wictorin, analytiker på Eskilstuna kommun och Kent Johansson, regionråd i Västra Götaland. Även detta seminarium arrangeras tillsammans med Västsvenska Handelskammaren.
13.00 – 15.00, Visby stifts hus på Norra Kyrkogatan 3 A, intill Medeltidshotellet

Under rubriken "Regional samverkan för ett nationellt mål för biogas på 20 TWh år 2020" beskriver Västra Götalandsregionen och Region Skåne sitt gemensamma arbete för att minska utsläpp av klimatpåverkande gaser i ett seminarium på tisdagseftermiddagen. En politisk enighet har inneburit att de båda regionerna, trots olika förutsättningar, samarbetar och driver frågan om ett nationellt mål på 20 TWh för biogas. Initiativet att uppmana regeringen att inrätta nya styrmedel och fastställa ett nationellt mål för biogas syftar dels till att påskynda etableringen av biogassystemet i Sverige, dels till att stimulera svenska företag att tillsammans placera sig i framkant på en världsmarknad för helhetslösningar inom Miljö- och klimatvänliga Transportsystem.
17.00 – 19.00 (inklusive efterföljande mingel), Miljöaktuellts arena i hamnen

Som avslutning på tisdagen bjuder Västra Götalandsregionen på "Krock i kulturpolitiken?", kulturpolitiska samtal och musik med några av Västsveriges bästa musiker i Botaniska trädgården i Visby. Samtalen leds av Gunilla Kindstrand och runt bordet sitter kulturpolitiker, kulturtjänstemän och företrädare för kulturlivet från Gotland och Västra Götaland.
20.00 – 21.00, Botaniska Trädgården DBW

Onsdag 1 juli

Ytterligare ett seminarium på det maritima temat äger rum på onsdag förmiddag. Rubriken är "Havets naturbruk, en framtid för Bohuslän – och Östersjön?". Här lyfts fisk och skaldjur fram som unika livsmedel, både näringsmässigt och genom att de kan fiskas och odlas utan att störa havets ekologi. Under seminariet får vi veta mer om bland annat musslors förmåga att motverka övergödning, musselodlingsbranschens utvecklingsmöjligheter och fiskens oslagbara hälsoeffekter.
10:00 – 12:00, Medeltidshotellet, Norra kyrkogatan 3-7

Onsdagen avslutas på samma sätt som tisdagen, med musik och kultursamtal i Botaniska Trädgården.
20.00 – 21.00, Botaniska Trädgården DBW



Kontaktperson: Kerstin Einarsson, kommunikationsdirektör, 070- 560 71 11.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02


Läs meddelandet som PDF