Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-03-27 16:00


Västra Götalandsregionen lanserar kulturturism i Washington


Kulturturism ska locka amerikanska besökare till Västsverige. Därför finns Västra Götalandsregionen på plats när utställningen Discover Sweden i nästa vecka invigs på svenska ambassaden, House of Sweden, i Washington DC.  

Läckö Slott, Göta kanal, Göteborgs symfoniker och hällristningarna i Tanum. Det är några besöksmål med kulturell klang som besökarna får ta del av på utställningen Discover Sweden, som avslutar det 20 månader långa invigningsprogrammet för Sveriges nya ambassad i USA, House of Sweden. Discover Sweden invigs den andra april och pågår under drygt två månader. Visit Sweden, som är Sveriges nationella turistorganisation, är huvudansvarig för utställningen. Olika delar av Sverige är representerade med olika teman, bland annat mat, design och storstad. Västra Götalandsregionen har ett eget tema – kulturturism.

– Kulturområdet blir allt viktigare för att locka turister. Det ser vi på Europas stora turiststäder som lockar besökare från hela världen med teatrar, konserter och konstmuseer. Här har Västra Götaland mycket spännande att erbjuda, men det gäller att visa upp det för den viktiga amerikanska marknaden, säger Lars Nordström, regionråd och ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

I mitten av maj arrangerar Västra Götalandsregionen dessutom en ”kulturvecka” med House of Sweden i Washington som bas. I samarbete med Göteborgs universitet planeras seminarier och workshops med fokus på kulturturism och kreativ utveckling. Under samma period genomför även Bohuslän Big Band, knutet till Vara konserthus, en kortare konsertturné i Washington. Bland annat ges en konsert i Kennedy Center, Washingtons stora kulturarena.

– För oss i Västra Götalandsregionen som arbetar mycket för att stärka och utveckla kulturturismen, blir även deltagandet i de olika seminarierna i värdefullt för att diskutera kulturens roll i samhället och som turistmagnet, säger Lars Nordström.  

House of Sweden i Washington togs i bruk hösten 2006. Såväl byggnaden, ritad av Göteborgsarkitekten Gert Wingårdh, som de tidigare temautställningarna har rönt stor uppmärksamhet hos både amerikansk allmänhet och media.Kontaktperson: Lars Nordström, regionråd och kulturnämndens ordf. 0709 20 68 39
Rolf Malm, projektansvarig informationsavdelningen, 0708 27 51 85


Läs meddelandet som PDF