Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-01-28 16:15


Västra Götalandsregionen lär av anmälningar i vården


Idag presenterade Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, LÖF, antalet skadeanmälningar i landstingen under 2007. För Västra Götalandsregionens del handlade det om totalt 1 451 anmälningar. Västra Götalandsregionen anser att anmälningarna ger värdefull kunskap för att kunna förbättra vården.

De senaste sex åren har 73 % av anmälningarna i Västra Götalandsregionen handlat om sjukhusvård. 10 % handlar om primärvård och 10 % om tandvård.

Skador inom ortopedi, kirurgi och verksamheter med stora operationsvolymer är de som anmäls mest till patientförsäkringen. Vanligast är de skador som inträffar i samband med själva operationer. Andra vanliga skador är merskador på grund av försenad eller utebliven diagnos. 

- Materialet från LÖF är värdefullt för oss, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist. Varje sjukhus får regelbundet information om sina skadeanmälningar hos försäkringen och har därmed goda möjligheter att ändra sina rutiner och system så att skadan inte ska hända igen.

Vill minska antalet skador

Västra Götalandsregionen arbetar aktivt med att minska antalet skador i vården.

- Det viktigaste patientsäkerhetsarbetet sker nära patienten, i det dagliga arbetet på alla vårdinrättningar. Men även regionen kan bidra med stöd, säger Lars-Olof Rönnqvist.

Över 200 personer har särskilt utbildats för att kunna analysera avvikande händelser i vården. Vidare arbetar Västra Götalandsregionen med att ta fram ett handlingsprogram för säker vård. Handlingsprogrammet kommer att innefatta såväl regional struktur för arbetet som att fastställa fokusområden. Dit kommer bland annat att höra infektioner efter kirurgiska ingrepp.

Små skillnader

Västra Götalandsregionen har något färre skadeanmälningar än genomsnittet för riket och skillnader i anmälningsfrekvens mellan regionens sjukhus är små om man tar hänsyn till sjukhusens storlek.

- Det är viktigt att påpeka att en hög andel skadeanmälningar inte bara kan bero på ett stort antal skador. Det kan också bero på att man mer aktivt informerar om skador och möjligheten till ersättning från försäkringen, säger Lars-Olof Rönnqvist. Sitt största värde har statistiken för berörda verksamheterna i deras eget förbättringsarbete.

En skadeanmälan ska göras av en patient som anser sig ha drabbats av en skada under sin vårdtid. För att få ersättning från patientförsäkringen måste skadan ha gått att undvika. I genomsnitt har ca 42 % av skadeanmälningar om Västra Götalandsregionen ersatts de senaste sex åren.

 



Kontaktperson: Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44


Läs meddelandet som PDF