Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-07 10:00


Arbetsplats, mötesplats och skyltfönster:

Västra Götalandsregionen öppnar kontor i Bryssel


Tisdag 8 juni inviger regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson Västra Götalandsregionens kontor i Bryssel. Kontoret, som är beläget tio minuters promenad från EU-parlamentet, ska fungera både som arbetsplats, mötesplats och skyltfönster och kommer att vara den naturliga basen för politiker och tjänstemän vid vistelser i Bryssel.

– Med ett eget kontor i Bryssel blir det lättare för våra politiker och tjänstemän att bygga upp och utveckla kontakter och nätverk i EU-organen och med andra regioner och organisationer på plats i Bryssel, säger Magnus Engelbrektsson, chef för Västra Götalandsregionens enhet för internationell samordning.

EU fattar en stor mängd beslut som påverkar utvecklingen i Västra Götaland inom i princip alla de sakområden som finns på regionens agenda. I Västra Götalandsregionens internationella handlingsplan för 2010 listas ett antal områden som är särskilt intressanta att bevaka under året, bland annat EU:s nya tillväxtstrategi Europa 2020, sammanhållningspolitiken 2014 – 2020 (EU:s regionalpolitik), hälso- och sjukvård, forskning/innovation, makroregionala strategier, maritima frågor samt regionernas roll i EU.

– Det övergripande syftet med att öppna kontor i Bryssel är att öka kännedomen och kunskapen om Västra Götalandsregionen och Västra Götaland bland europeiska beslutsfattare, fortsätter Magnus Engelbrektsson.
– Lika viktigt är att bevaka våra intressen i olika europeiska beslutsprocesser och att stimulera aktörer i Västra Götaland att delta i europeiskt och annat internationellt utbyte, avslutar Magnus Engelbrektsson.

Västra Götalandsregionens kontor i Bryssel ligger i Sweden House på Rue du Luxembourg 3, på samma våningsplan som bland annat West Sweden, Göteborgs Stad, Oslo och Tallinn, och i samma byggnad som Region Skåne, Sveriges Ambassad, Svenskt Näringsliv, Volvo och andra svenska aktörer.

Länk till webbsida med ytterligare information om Västra Götalandsregionens kontor i Bryssel

Länk till karta i Google Maps som visar var Västra Götalandsregionens nya Brysselkontor ligger

Länk till Västra Götalandsregionens internationella handlingsplan 2010-06-02

 



Kontaktperson: Magnus Engelbrektsson, chef för enheten för internationell samordning, 0708-75 65 90


Läs meddelandet som PDF