Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-29 08:30


Västra Götalandsregionen på plats i Almedalen med kultur, miljö, forskning, näringslivsutveckling och tillgänglighet


För fjärde året i rad finns Västra Götalandsregionen på plats i Visby under politikerveckan i Almedalen. Under två dagar, måndag och tisdag, kommer Västra Götalandsregionen visa och diskutera ett axplock av verksamheter och frågor där regionens breda och utvidgade samhällsuppdrag påverkat samhällsutvecklingen, hur Västra Götalandsregionen gjort skillnad. Totalt medverkar regionen med närmare tio aktiviteter, både egna och i samverkan med andra aktörer.

Måndag

Veckan inleds på måndagskvällen med seminariet ”Kan man utbilda i kreativitet – en helkväll med diskussion, poesi, dans och sång under de lummiga lundarna”. Förutom ett spektra av kulturella inslag och framföranden diskuteras frågan om hur Västra Götalandsregionen i samverkan med andra aktörer kan stötta kulturell forskning och kreativ utveckling.
20.00 – 23.00 DBWs Botaniska trädgård

Tisdag

Tisdagen är huvuddag för Västra Götalandsregionens arrangemang. Dagen inleds med seminariet ”Så arbetar vi för en Västsvensk fossilfri ekonomi 2030”. Seminariet belyser hur Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna samverkat kring klimatstrategin för Västra Götaland och hur man tillsammans bidrar till förändring och utveckling.
09.00 – 10.30 Teatern, Strand hotell

Vid 10:30 fortsätter förmiddagen med seminariet ”Vem får dansa?” Deltagarna får möta SPINN som är Sveriges enda integrerade danskompani för dansare både med och utan funktionshinder. Seminariets huvudfråga är om kulturen är tillgänglig för alla, både utövare och åskådare. SPINN är en förebild på scenkonstområdet där de synliggör processer och sprider kunskap om tillgängligheten i hela samhället.
10.30 – 12.00 Björkanderska magasinet, innergården

Seminariet ”Verklighetens konst – vilken betydelse har konstnärlig forskning och utbildning för regionutveckling?” tar upp tråden från måndagkvällens aktivitet i botaniska trädgården. Hur stöttar Västra Götalandsregionen och nordens enda konstnärliga fakultet vid Göteborgs universitet kreativ utveckling och vad händer när den konstnärliga praktiken möter verkligheten?
13.00 – 14.30 Björkanderska magasinet, innergården

Parallellt med konstseminariet diskuteras frågan om hur samverkan mellan klinisk forskning, näringsliv och akademi samt patientens delaktighet, kan bidra till kvalité i vården och regional utveckling. Vid seminariet ”Kan samverkan och patientens delaktighet vara en framgångsmodell för regional utveckling?” deltar Gothia Forum och Centrum för personcentrerad vård.
13.00 – 14.30 Teatern, Strand hotell

Tisdagens seminarieserie avslutas med två seminarier som tar upp frågorna om Västra Götalandsregionens bidrag när näringslivet omvandlas och om hur handikappolitiskt arbete kan bedrivas i en region.

Seminariet ”Ett näringsliv i omvandling – hur kan en region bidra till hållbar utveckling?” behandlar frågan om hur Västra Götalandsregionen genom sitt uppdrag, erfarenhet och resurser ser en möjlighet att verka som pådrivande kraft för ett hållbart näringsliv i en tid där förutsättningarna för näringslivet förändrats dramatiskt.
15.00 – 17.00 Teatern, Strand hotell

Vid seminariet ”Tillgänglighet för alla! Hur kan handikappolitiskt arbete bedrivas i en region?” vill Västra Götalandsregionen diskutera de arbetsformer som regionen utvecklat de senaste elva åren för det politiska samtalet om handikappolitik. Seminariet lyfter fram- och motgångar och samtalar om de förutsättningar som måste uppfyllas för att nå framsteg i arbetet för ett tillgängligt samhälle.

Tisdagskvällen avslutas med en festaktivitet för särskilt inbjudna gäster. Region Skåne och Västra Götalandsregionen firar det permanentade regionuppdraget med samtal och regionmingel där kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) och Sven-Erik Österberg, gruppledare (S) i riksdagen, samtalar om hur de ser på fortsättningen för regioner i Sverige. Samtalet kommer att videodokumenteras och publiceras på Västra Götalandsregionens och Region Skånes webbplatser.

För mer utförlig info om Västra Götalandsregionens egna seminarier och de samarrangerade seminariererna se Västra Götalandsregionens Almedalssida www.vgregion.se/almedalen



Kontaktperson: Kommunikationsdirektör Kerstin Einarsson 0705-60 71 11, projektledare Yngve Johansson 0709-62 33 02 eller presstjänsten Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF