Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2007-10-05 12:00


Från Personalutskottet den 5 oktober

Västra Götalandsregionen satsar på 70 nya AT-läkare


Antalet AT-läkare i Västra Götalandsregionen ska successivt öka med 70 tjänster fram till 2010. Redan under 2007 och 2008 utökas antalet platser med 10. Det beslutades idag vid Personalutskottets sammanträde.

– Vår ambition är att alla läkarstuderande i Göteborg också ska erbjudas att göra sin allmäntjänstgöring, AT, i Västra Götalandsregionen, säger Karin Engdahl, ordförande i Personalutskottet.

Idag råder det brist på specialistutbildade läkare inom flera specialiteter, bland annat inom allmänmedicin och inom psykiatrin. Därför har antalet utbildningsplatser vid läkarutbildningarna över hela landet ökat de senaste åren. Med fler läkarstuderande ökar kraven på ett utökat antal AT-platser. AT omfattar normalt 18-21 månader och syftar till att komplettera grundutbildningen med praktisk erfarenhet. AT leder fram till läkarlegitimation och rätten att påbörja sin specialistutbildning.

– Att utöka antalet AT-platser är också ett sätt för oss som arbetsgivare att trygga personalförsörjningen för de kompetenser som behövs i framtiden, säger Karin Engdahl.

När utökningen är fullt genomförd kommer en del av AT-platserna att riktas mot de områden där behoven är störst. Idag kan Västra Götalandsregionen erbjuda cirka 130 AT-platser per år. Ur ett nationellt perspektiv uppfyller Västra Götalandsregionens utökning till 200 platser sin andel av det framtida samlade behovet av AT-läkare. Kostnaden för de utökade AT-platserna beräknas till cirka 60 miljoner kronor per år.

 



Kontaktperson: Karin Engdahl, Ordförande i Personalutskottet, tfn: 0709-10 29 07.
Lena Larsson, Personaldirektör, Västra Götalandsregionen, tfn: 0708-89 64 80


Läs meddelandet som PDF