Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-11 11:30


Västra Götalandsregionen skapar arbete för personer med funktionsnedsättning


Västra Götalandsregionen satsar totalt drygt 30 miljoner kronor i ett projekt med syfte att på tre år skapa 100 arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning.

Projektet startade förra året och av den lägesrapporten för maj 2010 som nu är sammanställd kan man se att vi hittills lyckats ge 45 personer med funktionsnedsättning en praktikplats i Västra Götalandsregionen och ytterligare 20 en lönebidragsanställning. Det samtidigt som det totala antalet anställda har minskat för första gången i regionens historia.

Projektet drivs tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Arbetet är uppdelat i fyra geografiska områden eller noder för att göra det möjligt att bättre anpassa arbetet efter lokala förutsättningar. Dessa noder är Skaraborg, Fyrbodal, Sjuhärad och Göteborg.

Det är först i år som det egentliga arbetet med att skapa sysselsättning tagit fart. Den globala finanskrisen ledde till en extrem situation på arbetsmarknaden som påverkade starten av projektet och samtidigt breddade uppdraget.

Till de två ursprungliga fokusområdena - att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning och att förbättra rehabiliteringsprocessen för långtidssjuka inom Västra Götalandsregionen – har även lagts personalomställningsarbete och hantering av eventuella arbetsmarknadspolitiska insatser.

Målet är att vara bäst i Sverige

I Västra Götaland finns cirka 180 000 personer med varaktig funktionsnedsättning i yrkesverksam ålder (18 - 65 år). Personer med funktionsnedsättning är de som har svårt att se, höra, röra sig, svårt att tåla vissa ämnen samt svårt att tolka, bearbeta och förmedla information. Det övergripande syftet med projektet är att underlätta för fler personer med funktionshinder att få anställning i Västra Götalandsregionen. Praktik och lönebidragstjänster, där den enskildes kompetens och färdigheter tas tillvara samtidigt som funktionsnedsättningen och nedsättningen i arbetsförmåga beaktas, kan vara en ingång till detta.

Västra Götalandsregionen har som uttalat mål att vara ledande inom den offentliga sektorn när det gäller inrättande av lönebidragstjänster, det vill säga tjänster där staten betalar upp till åttio procent av lönen. Hittills har projektet lett till att 65 personer med funktionsnedsättning fått praktik eller lönebidragsanställning i Västra Götalandsregionen. Sedan tidigare har Västra Götalandsregionen cirka 250 personer anställda på lönebidrag.

Förlängning till 2012?

De dryga 30 miljoner kronor som totalt avsatts för projektet täcker kostnaderna för fyra samordnare, en för varje nod, samt, tillsammans med statsbidraget, medel för 100 lönebidragstjänster. Det innebär att största delen av lönekostnaden täcks av lönebidrag och projektpengar och inte av medel från verksamheten där personen arbetar.

Handikappkommittén, som tillsammans med personalutskottet hanterar projektet i Västra Götalandsregionen, har föreslagit regionstyrelsen att projektet ska förlängas med ett år till att också omfatta år 2012 och att anslå nödvändiga medel i regionstyrelsens budget inför 2012. Regionstyrelsen fattar sitt beslut 22 juni.


Länk till mer information om arbetsmarknadsnoderna och arbetet med att erbjuda sysselsättning till personer med funktionsnedsättning.



Kontaktperson: Lena Hult (S), ordförande i handikappkommittén, 0705-56 17 84. Lars-Åke Carlsson (M), vice ordförande i handikappkommittén, 0705-41 54 62.
Karin Engdahl (S), ordförande i personalutskottet, 0709-10 29 07. Conny Brännberg (KD), vice ordförande i personalutskottet, 0703-41 05 65. Personaldirektör Lena Larsson, 0708-89 64 80. Handikappchef Bengt Säterskog, 0708-89 64 80.


Läs meddelandet som PDF