Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-17 14:00


Framtidens Sverige

Västra Götalandsregionen till Gotland


Västra Götaland till Gotland. Tillsammans med Region Skåne. Nej, det rör sig inte om förslag till nya regionindelningar, utan om att representanter för Västra Götalandsregionen åker till Almedalen för att gemensamt med kollegor från Region Skåne diskutera framtidens Sverige.

Frågan om att bilda fler regioner i Sverige har varit högaktuell allt sedan Ansvarskommitténs förslag presenterades 2007. Den fick ny aktualitet 27 maj i år när regeringens utredare i regionfrågan Jan-Åke Björklund överlämnade sin redovisning av diskussionerna mellan kommuner, landsting och andra berörda parter om en förändrad regional indelning till kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Samtidigt lämnade Västra Götalandsregionen och Region Skåne in en ansökan om att det regionala utvecklingsuppdraget ska permanentas.

Med 10 års erfarenhet som funktionella regioner har Västra Götalandsregionen och Region Skåne en unik erfarenhet av såväl möjligheterna med som riskerna i samhällsorganisationen på regional nivå. Denna erfarenhet är utgångspunkten för två seminarier som de båda regionerna tillsammans arrangerar i Almedalen i år.

”Kulturpolitik – med regioner som drivkraft”

Det första äger rum den 9 juli handlar om regional kulturpolitik och hur den bidragit till att kulturens roll har stärkts och etablerats som en viktig faktor för den regionala utvecklingen. Deltar gör bland annat Jasenko Selimovic´, chef för Radioteatern vid Sveriges Radio och före detta chef vid Stadsteatern i Göteborg, Eva Swartz, ordförande i kulturutredningen, Mats Svegfors, ordförande i kulturrådet samt kulturnämndsordförandena i Region Skåne och Västra Götalandsregionen, Rolf Tufvesson och Lars Nordström.

”Samverkan för utveckling och välfärd”

Kommunernas roll i en region är temat för det andra seminariet som hålls dagen efter, torsdag 10 juli. Mats Svegfors, här i egenskap av tidigare ordförande i Ansvarskommittén, inleder och ger sin syn på utformningen av den lokala och regionala självstyrelsenivån.

Därefter följer en diskussion om samspelet mellan region och kommun. Hur kan regioner och kommuner samverka för utveckling och välfärd? Hur är det att vara en kommun i en stor region? Roland Andersson, ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland och hans motsvarighet i Region Skåne Jerker Swanstein diskuterar med ledande representanter för kommuner av olika storlek och karaktär; Jan Hallberg från Göteborg, Thomas Håkansson, Lomma och Britt Wall från Sotenäs.

Utöver seminarierna tillsammans med Region Skåne, arrangerar Västra Götalandsregionen även ett seminarium om sjöfartens miljöutmaningar. Under rubriken ”Sjöfarten som lösning på transportsektorns miljöproblem” presenteras ett antal projekt som på olika sätt syftar till att minska sjöfartens miljöpåverkan. Seminariet som äger rum 10 juli och arrangeras tillsammans med Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Business Region Göteborg, Göteborgsregionen (gm Clean Shipping), Göteborgs Energi och SIDA:s Östersjöenhet.


För mer information om Västra Götalandsregionens och region Skånes gemensamma seminarier, se inbjudan:

För mer information om Jan-Åke Björklunds regionrapport, se regeringens hemsida:



Kontaktperson: Kontaktperson: Kerstin Einarsson, kommunikationsdirektör, 0705-60 71 11.


Läs meddelandet som PDF