Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-24 14:00


Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2009


Västra Götalandsregionens jämställdhetspris för 2009 går till Milijana Lundberg, audionom vid Hörsel- och dövverksamheten inom Handikappförvaltningen i Borås. Hon får priset för sitt arbete med att utreda och analysera skillnader mellan könen vad gäller utprovning av hörapparater.

Hörsel- och dövverksamheten inom Handikappförvaltningen har under flera år tagit fram könsspecifik statistik för hörselrehabiliteringar. Dels för hur många kvinnor och män som får hörselrehabilitering, dels hur många kvinnor respektive män som får binaural anpassning (två hörapparater, en till vardera öra) och slutligen kostnaden för hörapparater för kvinnor respektive män.

Det har visat sig att det finns könsspecifika skillnader till männens fördel, både vad gäller binaural anpassning och kostnaden för hörapparaten. Hörsel- och dövverksamheten har fått medel från Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Södra Älvsborg för att göra en djupare analys av området. Under 2008-2009 har Milijana Lundberg därför i uppdrag att mer i detalj utreda och analysera skillnaderna mellan könen vad gäller hörapparatsutprovningar samt för att utforska bakomliggande faktorer och förklaringar till detta.

Analysen är uppdelad i fyra delar:

  • Faktaframtagning avseende hörselrehabiliteringar
  • Intervjuer med anställda audionomer
  • Enkäter till patienter som fått hörselrehabilitering
  • Djupintervjuer med patienter som fått hörselrehabilitering

Milijana Lundbergs arbete lyfter fram skillnader och belyser möjliga orsaker till olikheter i hörapparat utprovningen. Den stora effekten kommer att märkas i personalens arbetssätt. Kartläggningen och analysen påverkar attityder och medvetandegör personalen vilket kommer att få betydelse för framtida utprovning av hörapparater. Dessa effekter kommer att mätas framöver. Studien kommer att presenteras i sin helhet i en rapport vid årsskiftet. Studien är gjord på patienter i Södra Älvsborg men kommer att spridas och appliceras inom hela regionens Hörsel- och dövverksamhet.

Milijana Lundberg, audionom vid Hörsel- och dövverksamheten inom Handikappförvaltningen i Borås

Hedersomnämnande

Samtidigt som Milijana Lundberg får 2009 års jämställdhetspris, tilldelas Annika Bogren och Jerker Eriksson på Personalstrategiska avdelningen (PSA) ett hedersomnämnande för att ”målmedvetet tagit fram, förankrat och gett förutsättningar för att implementera arbetsverktyget BAS i hela regionen.”

BAS står för befattnings- och arbetsvärderingssystem och är ett verktyg som används för att göra en rättvis värdering av olika befattningar och säkerställa att alla anställda får lika lön för likvärdigt arbete.

Jerker Eriksson och Annika Bogren, personalstrategiska avdelningen



Kontaktperson: Milijana Lundberg, legitimerad audionom och mottagare av Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2009, 0703-80 36 63.
Gunilla Jansson, verksamhetschef Hörsel- och dövverksamheten, 0705-16 23 80. Stina Sundberg, strategisk jämställdhetssamordnare, 0702-62 17 23.


Läs meddelandet som PDF