Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-01-28 15:45


Västra Götalandsregionens uppdrag permanentas


– Regeringens besked är efterlängtat och välkommet.
Det säger regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (S) i en kommentar till att regeringspartierna enats om att de nuvarande regionförsöken i Västra Götaland och Skåne permanentas.

Det formella beslutet om att permanenta Västra Götalandsregionens och Region Skånes uppdrag kommer att tas av riksdagen, eftersom en lagändring krävs. Men på onsdagen klargjorde regeringspartierna sin överenskommelse om framtida regioner i Sverige.

– Det är bra att regeringspartierna också är överens om att Sverige framöver ska ha tre politiskt beslutsfattande nivåer, med beskattningsrätt, och att uppgiftsfördelningen mellan stat och region ska vara den som nu gäller för oss och Region Skåne, säger Roland Andersson.

Ända sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999 har det regionala utvecklingsuppdraget, som då togs över från staten (länsstyrelsen) varit en så kallad försöksverksamhet. Den har förlängts vid två tillfällen och gäller för närvarande till och med 2010. I april 2008 ansökte Västra Götalandsregionen och Region Skåne gemensamt om att få uppdraget permanentat.

– Det känns skönt att vi nu får ett beslut i den frågan, även om vi själva aldrig känt någon tvekan om att vårt försöksuppdrag skulle bli permanent. Vi har också hittat bra samarbetsformer tillsammans med kommuner, näringsliv, organisationer, högskolor och andra aktörer som arbetar för Västra Götalands utveckling. Nu vet vi vad som gäller och kan arbeta vidare utifrån det, säger Roland Andersson.


Fotnot: Uppdraget innebär att verka för tillväxt och utveckling och stärka Västra Götalands konkurrenskraft nationellt och internationellt. Här ingår bland annat att ta fram strategier för Västra Götalands utveckling på lång sikt, planer för investeringar i den regionala trafikinfrastrukturen och fördela medel till tillväxtpolitiska insatser. Den del av verksamheten som är en sammanslagning av de tidigare landstingen samt Göteborgs sjukvård, har aldrig varit någon försöksverksamhet.



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Roland Andersson, 0705-16 70 24.


Läs meddelandet som PDF