Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-03-13 14:50


Victoria gav miljöpris till Västra Götalandsregionen


Kjell Andersson tar emot diploment för Utmärkt Grön Upphandlare ur kronprinsessans hand. (foto: Eric J Bleckert) 

Kjell Andersson tar emot diploment för Utmärkt Grön Upphandlare ur kronprinsessans hand. (foto: Eric J Bleckert)

Miljöstyrningsrådets pris Utmärkt Grön Upphandlare som Västra Götalandsregionen vunnit för sitt arbete med miljöanpassade inköp delades på torsdagen ut av Kronprinsessan Victoria i Stockholm. Priset togs emot av miljönämndens ordförande, Per-Olov Blom, och servicenämnden ordföranden Kjell Andersson.

– För Västra Götalandsregionen innebär Miljöstyrningsrådets pris främst glädjen och äran över att vinna ett miljöpris men vi tror också att det får stor betydelse för marknadsföringen av vårt miljöarbete, säger Viveca Reimers, Västra Götalandsregionens miljö- och inköpsorganisation.

Västra Götalandsregionen har vunnit priset Utmärkt Grön Upphandlare i konkurrens med sju andra. Enligt Miljöstyrningsrådets jury delas det nyinstiftade priset ut för ett strategiskt, pedagogiskt, heltäckande och genomgripande arbete med miljöanpassning av upphandlingar och inköp. Arbetet har bidragit till stora miljövinster genom bland annat miljöklassade bilar, inköp av ekologiska livsmedel och den Gröna listan för inköp av miljöklassad inredning.

– Medvetenheten om miljön och hur vi kan påverka den på ett positivt sätt kommer att tvinga oss att fortsätta att ta miljösmarta inköpsbeslut, säger Viveca Reimers.

Priset Utmärkt Grön Upphandlare som delades ut av Kronprinsessan Viktoria under konferensen Grön upphandling på Nalen i Stockholm den 13 mars är ett av två nyinstiftade pris som ska främja miljöarbetet inom offentliga och privata organisationer. Det andra priset är Utmärkt Grön Leverantör.

– Om vi kan påverka miljön med hjälp av inköpen för vår organisation kan det bidra till stora effekter både för oss, för andra landsting och kommuner och inte minst för näringslivet, säger Viveca Reimers.

80 procent miljöbilar

Som ett resultat av det medvetna upphandling och inköpsarbetet 2005 är idag 80 procent av Västra Götalandsregionens 1200 tjänste- och förmånsbilar miljöklassade. Detta innebär att Västra Götalandsregionen gjort det möjligt att minska utsläppen av koldioxid från fossila bränslen med 50 procent från våra tjänsteresor. Till en början trodde man fordonskostnaderna skulle öka men efter hand har det visat sig att kostnadsökningen uteblev.

Ökande andel ekologisk mat

Genom en medveten satsning på upphandlingen och på utbildning av personer med ansvar för inköp i storköken är idag 11 procent av maten till patienter och anställda ekologiskt producerad. Andelen ökar ständigt. De vanligaste ekologiska livsmedlen är kaffe, mjölk och bananer men övriga ekologiska produkter är jämnt fördelade över sortimentet.

Grön lista för miljöklassad inredning

Varje år köper Västra Götalandsregionen inredning för 68 miljoner kronor. 2006 när den senaste inredningsupphandlingen gjordes tog man fram den Gröna listan. Möbler och tyger på den Gröna listan uppfyller kriterierna för flera olika miljömärkningar och har gjort det lättare för verksamheterna att göra ett bra miljöval. Listan som har gjort det möjligt för leverantörer och producenter att föra fram sina miljöanpassade möbler och textilier till ett stort antal köpare har även blivit en stimulerande faktor för andra landsting och kommuner.

Beslutet att Västra Götalandsregionen skulle utveckla upphandlingarna och inköpen i en mer miljövänlig och hållbar riktning togs 2003 av Västra Götalandsregionens miljönämnd och inköpsorganisation.

Förutom de direkta miljövinsterna i verksamheterna räknar Västra Götalandsregionen med att miljöarbetet även ska bidra till en marknad för ett mer hållbart näringsliv och gynna tillväxten genom att Västra Götalandsregionen som storkund efterfrågar miljöanpassade produkter.

Juryns motivering till Västra Götalandsregionens vinst av miljöpriset Utmärkt Grön Upphandlare finns på Miljöstyrningsrådets webbplats www.msr.se/press.

Pressbilder från prisutdelningen kan hämtas på Miljöstyrningsrådets webbplats http://www.msr.se/sv/press/Bilder/.



Kontaktperson: Viveca Reimers, Västra Götalandsregionens miljö- och inköpsorganisation, 031-705 16 05 eller 0709-40 39 90
Per-Olof Blom, miljönämndens ordförande, 0708-94 68 91 Kjell Andersson, servicenämndens ordförande, 0766-43 50 24


Läs meddelandet som PDF