Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-27 11:00


World Aids Day – Vi lever alla med hiv


I år uppmärksammas den 1 december, internationella aidsdagen eller World Aids Day (WAD) för tjugoförsta gången. Att leva med hiv och med andras fördomar är temat för årets kampanj.
Västra Götalandsregionen uppmärksammar dagen i nära samarbete med frivilligorganisationer (PG Väst, RFSU, RFSL, Stadsmissionen, EKHO, Unplugged) och Göteborgs Stad.
Vi vill bidra till det offentliga samtalet om hiv/aids och därigenom motverka fördomar mot dem som lever med sjukdomen. Ett annat syfte med dagen är att stanna upp för en stunds eftertanke för dem som avlidit. I Sverige lever idag ca 5000 personer med hiv och den outtalade diskrimineringen är ett påtagligt problem på arbetet, inom hälso- och sjukvården och andra sociala situationer.
Fördomar och dåligt bemötande grundas ofta i okunskap och rädsla. Genom öppenhet, information, samtal och reflektion kan vi hjälpa till att bryta tystnaden kring frågan och då har man kommit en bra bit på vägen!
Att bryta tystnaden kring en allvarlig sjukdom är inte bara något som berör oss lokalt utan även globalt. Ca 36 miljoner människor lever med hiv/aids i världen idag.
• Budskapet kommer att synas på spårvagnar och bussar i regionen under två veckor med start måndagen den 23 november. Annonsering sker även bl.a. i Metro.
• Tisdagen den 1 december ordnas en heldag i samverkan med Nordstan i Göteborg med information, dans, musik, filmvisningar och bildspel samt final i talangtävlingen WAD-talent, allt på Nordstadstorget.
• Tisdagen den 1 december kl 19.00 arrangeras en minnesstund med ljuständning och mässa i Domkyrkan i Göteborg av EKHO, Svenska Kyrkan och Positiva Gruppen Väst
• Även övriga städer i Västra Götaland och på olika ställen i landet kommer dagen att uppmärksammas på olika sätt av frivilligorganisationer, skolor, landsting och kommuner. Mer information och program: www.hivprevention.vgregion.se                     www.hivportalen.se/wad


Kontaktperson: Positiva Gruppen Väst, Joakim Berlin: 0762-363132 Hivprevention i Västra Götaland, Jonna Abelsson: 031-3460686, 0705-610974 RFSU Göteborg (RFSL), Charlotta Green:031-708 79 98, 0704-997574 Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning/PrevU,
Anna Larsson: 031-3679107


Läs meddelandet som PDF