Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-03-14 15:25


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 14 mars


Förslag till nya patientavgifter

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård höjs från 900 till 1100 kronor från och med 1 juni i år. Västra Götalandsregionen skulle därmed följa det beslut som riksdagen tog tidigare i år. Utskottet förslår också att patientavgiften för så kallat telefonrecept tas bort för samtliga vårdgivare. Avgiften har tidigare tagits bort för vårdgivare som ingår i vårdvalsmodellen VG Primärvård.

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår också att patientavgiften för läkarbesök på akutmottagning höjs från 300 till 350 kronor för personer som fyllt 20 år. En höjning föreslås också av patientavgiften för besök hos sjukgymnast och arbetsterapeut från 80 till 100 kronor. De föreslagna höjningarna beräknas ge Västra Götalandsregionen intäkter på 20 miljoner kronor.

Vidare föreslås också att patienten måste lämna återbud till ett bokat besök senast 24 timmar innan avtalad tid. Detta för att vårdgivaren ska ha en rimlig möjlighet att boka in en ny patient. I annat fall tas ordinarie patientavgift ut. Idag gäller återbud dagen innan.

Beslut tas i regionfullmäktige.

Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet deltog inte i beslutet.


 

Västra Götalandsregionen ska ha den mest effektiva vården

Västra Götalandsregionen ska ha den mest effektiva vården i landet. Det slås fast i det handlingsprogram för God Vård som hälso- och sjukvårdsutskottet idag ställde sig bakom.
God vård är ett nationellt begrepp som består av sex kvalitetsområden; säker vård, kunskapsbaserad vård, patientfokuserad vård, jämlik vård, vård i rätt tid och effektiv vård.

Handlingsprogrammet innehåller 11 mätbara kvalitetsmål och 25 åtgärder. För 2012 och 2013 gäller bland annat:
• Vårdskadorna i hälso- och sjukvården ska minska i omfattning. Andelen patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner minskas till högst åtta procent. Vid den senate mätningen låg siffran på 9,1 procent.
• Alla patienter ska få ett respektfullt och individuellt bemötande.
• Hälso- och sjukvården i regionen ska vara lättillgänglig och köfri
• Västra Götalandsregionen ska ha den mest effektiva vården i landet
• Minst 90 procent av samtalen till Sjukvårdsrådgivningen 1177 ska besvaras inom tre minuter.
 
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår för regionstyrelsen att ge utförarstyrelserna i uppdrag att uppnå målen senast under 2013 och att hälso- och sjukvårdsnämnderna inarbetar åtgärderna i kommande vårdöverenskommelser och avtal.


 

Prisskillnader i folktandvården 

Folktandvården i Västra Götalandsregionen är dyrare för vissa undersökningar och behandlingar än i flera andra landsting. Det visar en rapport som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet i dag. Rapporten understryker dock att prisskillnader mellan olika enskilda åtgärder säger lite om den totala prisskillnaden för patienten.

Jämförelsen gäller Västra Götalandsregionen, Stockholms läns landsting, Landstinget Halland, Region Skåne och Landstinget Värmland.

Enligt rapporten kan det finnas flera olika orsaker till prisskillnaderna. Det kan bland annat bero på att konkurrensen inte är särskilt stor i Västra Götaland, särskilt inte på de mindre orterna på landsbygden. En annan faktor som kan ha betydelse är kraven på att folktandvården ska finnas även i landsort. Detta krav finns dock inom flera regioner och landsting och är inte specifikt för Västra Götalandsregionen.

Ytterligare en faktor som kan ha betydelse är hur prisbildningsprocessen ser ut, dvs vilka instanser som påverkar och tar beslut om priserna. Västra Götalandsregionen kommer därför att se över prisbildningsprocessen för folktandvården

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande, 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Elofsson, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF