Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-09-06 17:00


Handikappidrottsstipendium

100 000 kr till handikappidrottare i Västra Götaland


Elvira Kivi, Trollhättan, judo, Sofia Ek, Vargön, simmare och Kerstin Svensson, Vänersborg, ledare/tränare får Västra Götalandsregionens handikappidrottsstipendium 2007.

Regionfullmäktige beslutade i maj 2000 att inrätta ett årligt stipendium på 100 000 kronor till handikappidrott i Västra Götaland. 

Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten och det delas ut till aktiva idrottsutövare med funktionshinder, enskilda eller lag.

Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan utgöra en förebild som stimulerar till idrottsutövning. För aktiva idrottsutövare skall stipendiet ge möjlighet till utveckling i respektive gren, till exempelt att kunna delta i tävlingar och träning under bästa tänkbara ledning och konkurrens samt vara ett stöd till resor och uppehälle samt och av material.

Stipendiet kan delas ut till aktiva idrottsutövare som tävlar på regional, nationell eller internationell nivå. 2007 kom 25 ansökningar kommit in. 21 avsåg aktiva idrottsutövare, enskilda eller lag/föreningar och fyra avsåg ledare/tränare Vid bedömning och framtagandet av förslag till stipendiater har samråd skett med representanter för brukarna och handikappidrottsrörelsen. Om förutsättningar finns ska vid samma tillfälle utses dels en stipendiat som tävlar på nationell/internationell nivå, dels en stipendiat med lovande utvecklingspotential som tävlar på regional nivå.
 
Stipendiesumman om totalt 100 000 kronor fördelas så att en aktiv enskild idrottsutövare på internationell nivå får 50 000 kronor och en enskild utövare på regional/nationell nivå får 25 000 kronor och ledaren får ett stipendium på 25 000 kr.

AKTIV UTÖVARE PÅ ELIT/ INTERNATIONELL NIVÅ: Elvira Kivi, Trollhättan, judo. Får 50 000 kr.
Meriter: 40 medaljer på lokal/nationell nivå för fullt seende. Inom Judo för synskadade: 1:a Junior VM Colorado 2005, 1:a British Open 2005, 2:a German Open 2006 och 2007 samt flera tredje platser. Vid världsmästerskapen i Sao Paolo i Brasilien sommaren 2007 blev Elvira världsmästare i judo i sin klass. Hon säkrade därmed sin plats till OS i Peking.
Motivering: Elvira har sedan hon var barn utövat flera idrotter. Hon fick år 2001 handikappidrottsstipendiet i elektronskytte, men har sedan dess funnit den idrott hon satsar på. Hon har tävlat i judo sedan 2002, internationellt mot synskadade sedan 2004. Det stora målet är Paralympics i Beijing år 2008, med sikte på guld. Med rätt förutsättningar och resurser till träning och tävling är detta möjligt.
 
AKTIV UTÖVARE PÅ REGIONAL/NATIONELL NIVÅ: Sofia Ek, Vargön, 1992, simning. Får 25 000 kr.
Meriter: SM för Döva år 2005: Guld 50 m fjäril, Silver: 100 m medley, flera bronsmedaljer.
Motivering Döv 15-årig tjej som satsar hårt på simning. Tränar 5 gånger i veckan. Tävlar i ”hörande” tävlingar, men skulle vilja införskaffa en specialbyggd startlampa som tänds vid start. Med enbart ljudsignal, som idag, kan man inte tävla på lika villkor. Sofia är även med på SM för döva. Vid SM för döva 2005 vann hon guld på 50 m fjäril, silver på 100 m medley samt flera bronsmedaljer. Målet är att kvala in till VM för döva i Taiwan år 2009 och delta i EM år 2007 och OS år 2008. Sofia är mycket duktig och ambitiös. Hon kommer alltid på träningarna och meddelar alltid om hon skulle få förhinder. Hennes tider är inte långt från landslagstider för döva, men hon är ännu för ung för en landslags-plats. Enligt Sofias tränare är det mycket stimulerande för klubben att ha en funktionshindrad medlem. Sofia har tolk vi träningarna, men flera i klubben har lärt sig grunderna i teckenspråk för att kunna kommunicera med Sofia.
 
LEDARE/TRÄNARE Kerstin Svensson, Vänersborg, ledare/tränare. Får 25 000 kr.
Fotboll, bordtennis, friidrott, bowling, mattcurling, femkamp, simning
Motivering: Kerstin var år 1985 med och bildade handikappidrottsföreningen IF Änglarna. Hon har varit med och utvecklat den till en livaktig förening med f n 130 medlemmar. Föreningen har en omfattande verksamhet framför allt bland utvecklingsstörda ungdomar. Föreningen utsågs av Riksidrottsförbundet till maj månads Idrottsförening år 2003. Kerstin är initiativtagare och utvecklare av ungdomsspelen – den numera riksomfattande stora rekryteringstävlingen i friidrott för elever med funktionshinder.
Kerstin är en mycket duktig ledare som har handikappidrotten som en livsstil. Hon går dagligen från jobbet som lärare i särskolan på dagarna till handikappidrotten på kvällarna. 
 
Vid bedömningen har följande vägts in. Personerna är folkbokförda och verksamma i Västra Götaland. I syfte att visa bredden inom handikapp-idrotten har en spridning över olika grenar både bland årets stipendiater och mellan stipendieåren utgjort en grund i uttagningen av stipendiater. Vidare skall geografisk spridning och könsfördelning eftersträvas.

I år har dock de sökandes idrottsliga prestationer fått gå före könsfördelning och geografisk spridning. Sett till spridning genom åren är dock könsfördelningen och den geografiska spridningen jämn. Till och med år 2006 har 8 kvinnor och 10 män fått stipendiet. Två lag har fått stipendiet varav ett har mix av kvinnor och män och det andra enbart män.

Årets handikappidrottsstipendier kommer att delas ut vid regionfullmäktiges möte den 23 oktober 2007. 



Kontaktperson: Ordf Lena Hult, 0705 56 17 84, vice ordf Lars Åke Carlsson, 0705 41 54 62, handikappchef Bengt Säterskog, 0521 27 52 66 eller 0705 57 37 07


Läs meddelandet som PDF