Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-09-13 10:15


100 000 kronor till handikappidrottare i Västra Götaland


Det årliga stipendium på 100 000 kronor till handikappidrott i Västra Götaland går i år till Simon Jacobsen, sitski, Anna Carin Ahlqvist, bordtennis, Robin Ljungkvist, bowling och kula, Göteborgs rullstolsidrottsförening, rullstolsinnebandy och Marita Mattsson, ledare inom ridning. Nytt för årets stipendieutnämning är att idrottare som utövar sporterna sitski, ridning, kula och bowling får stipendier

Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten. Det delas ut till aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning, enskilda eller lag och till ledare/tränare. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan vara en förebild som stimulerar till idrottsutövning.

- Vi vill på detta sätt stödja aktiva idrottsutövare och vi hoppas att detta stipendium bidrar till deras utveckling inom idrotten säger Lena Hult, handikappkommitténs ordförande.

Simon Jacobsen från Göteborg åker sitski. Anna Carin Ahlqvist är från Göteborg och spelar bordtennis. Robin Ljungkvist kommer från Götene och utövar bland annat sporterna bowling och kula. Göteborgs Rullstolsidrottsförening utövar rullstolsinnebandy och Marita Mattsson från Vara är ridlärare.

Simon Jacobsen får 25 000 kronor

Simon som är 16 år utövar sporten sitski (slalom, super G, storslalom, supercombination och störtlopp). Simon började åka skidor när han var 10 år och när han var 15 år blev han antagen till landslaget. Som junior fick han konkurrera med seniorerna i vinter Paralympics 2010. Han har tagit många medaljer nationellt och internationellt och hans mål är att få en medalj i Paralympics i Sotji 2014. Han söker stipendiet för att få möjlighet att åka iväg och få mer skidträning och därmed utveckla sin teknik.

Anna Carin Ahlqvist får 25 000 kronor

Anna Carin spelar bordtennis och sedan tre år tillbaka spelar hon bordtennis i handikapplandslaget. Sedan den internationella debuten 2007 etablerade hon sig i världstoppen och är idag rankad trea i sin klass. Utöver hennes topplaceringar nationellt och internationellt har hon också fått Lions Bragdlejon. Hennes mål är att ta medalj i singel och i lag i VM i Korea 2010.

Robin Ljungkvist får 15 000 kronor

Robin får stipendiet för hans prestationer i bowling och kula. Han har rikslicens med handikappbehörighet i bowling vilket innebär att han kan spela både handikapptävlingar och vanliga tävlingar. Under åren 2000-2009 har han ett antal topplaceringar i lokal- och rikstävlingar i bowling, men även i kula, fotboll och höjdhopp. Robin hoppas på att få åka utanför Sveriges gränser och pröva sina färdigheter. Han är även med och hjälper till som ledare för andra funktionshindrade bowlare i Götene.

Göteborgs Rullstolsidrottsförening får 20 000 kronor

Föreningen utövar rullstolsinnebandy, de bildades 2007 och har cirka 30 medlemmar i varierande åldrar. Föreningens mål är att alla som önskar träna och spela rullstolsinnebandy i någon form ska få möjlighet till det efter egna förutsättningar. Under 2010 har föreningen inlett ett träningsgruppssamarbete med föreningsungdomar och innebandyföreningen ”Landvetter Wings” (lag för personer med rörelsehinder och neuropsykiatriska svårigheter).

Föreningen har under 2009 haft fem spelare i Sveriges landslag som spelat de första landskamperna i rullstolsinnebandy. De fick guldmedalj i SM för säsongerna 2007/2008 och 2008/2009 och bronsmedalj i SM för säsong 2009/2010. Laget vann den första och hittills enda internationella klubbturneringen som spelades i Tjeckien hösten 2007. I turneringen deltog lag från olika länder inklusive två från Sverige. Målsättningen för föreningen är att fortsätta att utvecklas för att på så sätt klara av att tillhöra toppen inom rullstolsinnebandyn.

Marita Mattsson från Vara får 15 000 kronor

Marita är ledare för föreningen ”Varaortens Ryttarförening” i Vara. Varje år brukar hon utbilda nya ledare och i år har hon utbildat 35 nya ledare. Sedan 1984 arbetar hon med ryttare med funktionsnedsättningar. Hon har varit aktiv som ryttare och tränare sedan dess. Marita har tävlingsansvar i distriktet. Hennes motivering är att uppmuntra ryttarna att ha ett mål med sin ridning samt att fortsätta med det ideella arbetet med träningsprogram och tävlingar för föreningens ryttare.

Stipendieutdelning 19 oktober

Utdelning av stipendierna sker vid Västra Götalandsregionens fullmäktigesammanträde i Vänersborg den 19 oktober 2010 av regionfullmäktiges och handikappkommitténs ordföranden.

 

För mer information kontakta handikappkommitténs ordförande Lena Hult, 0705-56 17 84, vice ordförande Lars Åke Carlsson 0705-41 54 62 eller handikappchef Bengt Säterskog 0521-27 52 66 eller 0705-57 37 07.

Fakta

Västra Götalandsregionens regionfullmäktige beslutade i maj 2000 att inrätta ett årligt stipendium på 100 000 kronor till handikappidrott.

Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten. Det delas ut till aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning, enskilda eller lag och till ledare/tränare. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan vara en förebild som stimulerar till idrottsutövning.

För aktiva idrottsutövare skall stipendiet ge möjlighet till utveckling i respektive
gren, till exempel att kunna delta i tävlingar och träning under bästa tänkbara ledning och konkurrens samt vara ett stöd till resor och uppehälle. Stipendiet
kan delas ut till aktiva idrottsutövare som tävlar på regional, nationell eller internationell nivå.

I år har 23 ansökningar kommit in. 17 ansökningar avser aktiva idrottsutövare, enskilda eller lag/föreningar. Sex ansökningar avser ledare/tränare.
Vid bedömning och framtagandet av förslag till stipendiater har samråd skett med representanter för brukarna och handikappidrottsrörelsen.



Kontaktperson: se ovan


Läs meddelandet som PDF