Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde idag att fördela 100 miljoner kronor för 2015 till utveckling och förbättring av akutsjukvården till berörda sjukhusstyrelser i relation till förvaltningarna akuta volymer. Satsningen ska minska väntetider och på sikt ska akutläkare införas. Detta är första steget i en satsning som fortsätter 2016 och 2017 med ytterligare resurser.
Under många år har belastningen vid sjukhusens akutmottagningar ökat. Det har medfört en ökad risk för ett sämre omhändertagande och längre väntetider, vilket i sin tur kan äventyra patientsäkerheten. Problemet med långa väntetider på akutmottagningarna finns i hela landet men mätningar visar att flera mottagningar i Västra Götaland har bland de längre väntetiderna.
I budget för 2015 avsattes 100 miljoner kronor i en särskild satsning för att utveckla akutsjukvården, minska väntetiderna på sjukhusens akutmottagningar, införa fasta läkartjänster på akutmottagningarna och på sikt akutläkare. Målet är att 90 procent av patienterna som besöker akutmottagningarna ska ha en total vistelsetid på högst fyra timmar.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att fördela de 100 miljoner kronorna utifrån förvaltningarnas volymer när det gäller akuta besök. Det innebär att för 2015 får Alingsås lasarett 5,9 miljoner, Kungälvs sjukhus 6,6 miljoner, NU-sjukvården 16,4 miljoner, Skaraborgs sjukhus 16,3 miljoner, Sahlgrenska universitetssjukhuset 40,4 miljoner och Södra Älvsborgs sjukhus 11,3 miljoner kronor. För att möjliggöra vissa centrala satsningar och projekt som exempelvis den nya databasen för akutverksamhet/akutflöden fördelas inte tre miljoner kronor till förvaltningarna.
Från 2016 tillkommer 50 miljoner och för 2017 ytterligare 50 miljoner kronor till sjukhusen.
Vaccination mot hepatit B till alla barn i Västra Götaland
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att alla barn i Västra Götaland ska erbjudas vaccination mot hepatit B.
Det råder brist på flera vacciner i barnvaccinationsprogrammet, framförallt det vaccin som ges vid fem års ålder. Denna brist uppskattas råda i varje fall de närmaste två åren. På grund av bristen på detta vaccin kommer vaccinet för mindre barn att bytas ut till ett som också ger skydd mot hepatit B. Det vaccin som tidigare var tänkt att ges till de mindre barnen kan ges till 5-åringarna, som annars hade riskerat att inte få sin vaccination innan de lämnar barnhälsovården. Hepatit B vaccin till barn ges i flera andra landsting idag och det förväntas att Socialstyrelsen inom kort fattar beslut om det ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet.
Extra sammanträde hälso- och sjukvårdsstyrelsen 24 juni
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att hålla ett extra sammanträde onsdagen den 24 juni. På ärendet ska krav- och kvalitetsboken för VG primärvård samt ärendet om fler ST-läkare på vårdcentralerna behandlas.
Krav- och kvalitetsbok för vårdval VG primärvård bordlades
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att bordlägga ärendet om krav- och kvalitetsboken för vårdval VG primärvård. Ärendet kommer att behandlas på ett extra insatt sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 24 juni.
Fler ST-läkare på vårdcentraler bordlades
Hälso-och sjukvårdsstyrelsen beslutade att bordlägga ärendet om en utökning av antalet platser för ST-läkares primärvårdstjänstgöring på vårdcentralerna. Ärendet kommer att behandlas på det extrainsatta sammanträdet med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 24 juni.
Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Rehab 2016
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade fastställa krav- och kvalitetsboken för vårdval Rehab som gäller från 1 januari 2016. Krav- och kvalitetsboken anger förutsättningar och ersättningsnivåer för att bedriva rehabenhet inom vårdval Rehab.
Ersättningsmodellen anses fokusera i alltför hög grad på produktion vilket riskerar bidra till ökade volymer och ökade kostnader. Beslutet innebär därför bland annat att ersättningsnivåerna justeras bland annat så att tilläggsviktningen för ett förstabesök sänks från 1,0 till 0,5. Däremot beslutades att ersättningen per kontaktpoäng kvarstår på 420 kronor (tidigare fanns ett förslag att sänka).
Fördelning medel för förstärkningen inom psykiatrin
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade den 13 maj om en förstärkning av psykiatrin med 50 miljoner kronor för år 2015. Medlen ska fokuseras på tre områden; neuropsykiatriska utredningar för barn, 20 miljoner, neuropsykiatriska utredningar för vuxna, 15 miljoner och 15 miljoner kronor för att förstärka behandlingsformer för vård av patienter i alla åldrar med självskadebeteende.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade vid dagens sammanträde att medlen ska fördelas utifrån förvaltningarnas befolkningsunderlag. Det innebär att Kungälvs sjukhus får 3,7 miljoner, Skaraborgs sjukhus får 7,6 miljoner, Södra Älvsborgs sjukhus får 9,1 miljoner, NU-sjukvården får 8,7 miljoner och Sahlgrenska universitetssjukhuset får 20,9 miljoner kronor.
Ytterligare två ärenden som innebar fördelning av medel till psykiatrin behandlades under dagens sammanträde. Ärendet ”Användning av regiongemensamma anslaget kring psykisk hälsa/ohälsa 2015” innebar att 34 miljoner kronor fördelades till psykiatrisk verksamhet. Medlen är statsbidrag inom psykisk ohälsa som samlas i ett regiongemensamt anslag. Det andra ärendet som styrelsen behandlade är ”Användning av kvarvarande statsbidrag för tillgänglighet till barn- och vuxenpsykiatri” som innebar att fem miljoner kronor används till introduktionsfinansiering av psykolog- och sjukskötersketjänster i syfte att förkorta väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin.