Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-04-17 15:00


2012 års miljöstipendiater utsedda


Under regionfullmäktiges sammanträde på tisdagen delades Västra Götalandsregionens årliga miljöstipendium ut. Stipendiet delas ut för elfte året i rad. Fyra stipendiater delar på 50 000 kronor. Vinnarna är:

Anestesikliniken vid Sjukhuset i Lidköping

Anestesikliniken vid Sjukhuset i Lidköping, som ingår i Skaraborgs sjukhus, har genom en ny metod, så kallad lågflödesanestesi, blivit lustgasfria och samtidigt minskat användningen av narkosgas vid operationer. Utsläppen av klimatpåverkande gaser har reducerats med motsvarande 124 000 kilo koldioxid, varav lustgasen står för 95 procent av minskningen och övrig narkosgas för restererande.

Naturbruksgymnasiet Uddetorp; Ingvar Fredriksson

Ingvar Fredriksson på Naturbruksgymnasiet Uddetorp har varit ansvarig och drivande för att ha återskapat rika natur- och kulturmiljövärden genom att initiera en skötselplan för igenväxta betesmarker i skoljordbruket. Sedan starten 2002 har cirka 20 hektar betesmark restaurerats som tidigare dominerades av ett fåtal kvävegynnade arter.

Primärvården Göteborg; Marie-Louise Gefvert, Eva Hermansson-Jellbin och Brita Nordblad

Marie-Louise Gefvert (numera chef för Primärvården Västra Götaland), Eva Hermansson-Jellbin och Brita Nordblad på Primärvården Göteborg har medverkat till ett beslut om att metoden Design med Omtanke- och Gröna listan skulle användas vid alla ombyggnationer av organisationens lokaler. Utöver attraktiva, tillgängliga och väl fungerande vårdenheter för både anställda och patienter har man därigenom bidragit till lägre miljöpåverkan genom bland annat minskad kemikalieanvändning och bättre resursutnyttjande.

Västfastigheter distrikt Göteborg; Helene Axberg, Hans Mattsson och Marianne Nyqvist

Västfastigheter distrikt Göteborg; Helene Axberg, Hans Mattsson samt Marianne Nyqvist har tagit fram en metod för att ta fram nyckeltal och rutiner för beräkning av mängden PVC-haltiga fasta material i sjukhusbyggnader.
Dessa nyckeltal kan användas som underlag vid beräkning och uppföljning av mängden PVC vid utbyte av plastprodukter mot PVC-fria alternativ inom Västra Götalandsregionens övriga sjukhusfastigheter.
Samtidigt har de bidragit till att PVC-mängden halverades från sexton till åtta ton vid ombyggnaden av Jubileumskliniken vid Sahlgrenska Universitetsjukhuset.

Fakta

Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium ska enligt stadgarna från 2007 premiera anställda eller verksamheter som har gjort speciella insatser inom organisationens eget miljöarbete.
Miljöinsatser som innehåller nytänkande och kreativa lösningar ska uppmärksammas, liksom insatser som särskilt har inspirerat och uppmuntrat andra till att agera mer miljöeffektivt eller främjar en effektivare resursanvändning och framsynta kretsloppslösningar.
Utdelningen av stipendiemedlen - som maximalt är 50 000 per år - ska stå i proportion till insatsens omfattning och kvalitet. Stipendiet ska användas för att ytterligare utveckla kompetensen och miljöarbetet inom verksamheten.

Länkar:

Mer information om stipendiaterna och stipendiet

Bilder

Håll över bilderna för namn, sett från vänster. Klicka på bilden för att kunna ladda hem den i fullstorlek.

 

Helene Axberg, Hans Mattsson och Marianne Nyqvist, västfastigheter distrikt Göteborg

Ingvar Fredriksson, naturbruksgymnasiet Uddetorp

Kristina Glansén, Ingemar Sundberg, anestesikliniken vid Skaraborgs sjukhus

Marie-Louise Gefvert, Eva Hermansson-Jellbin och Brita Nordblad, Primärvården Göteborg

 

 



Kontaktperson: Ingrid Horner, informatör, miljösekretariatet - 0709-93 48 24


Läs meddelandet som PDF