Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-04-20 14:00


Ägarutskottet 20 april


Vuxenpsykiatrin flyttar till sjukhuset

Lediga lokaler på sjukhuset i Lidköping har gjort det möjligt att samla Västra Götalandsregionens psykiatriska verksamhet i Lidköping till ett ställe. Den vuxenpsykiatriska mottagningen finns idag i externt hyrda lokaler men en flytt till sjukhuset skulle innebära att den psykiatriska öppenvården, dagsjukvården och slutenvården kan erbjudas inom samma enhet.

Lokalerna som är aktuella har blivit friställda genom omflyttningar i samband med ombyggnader. För att en flytt av vuxenpsykiatrin ska bli möjlig måste sjukhuset byggas om för 9,5 miljoner kronor.

Västra Götalandsregionens ägarutskott beslutade, vid tisdagens sammanträde i Vänersborg, att tillstyrka fastighetsnämndens förslag att bygga om lokalerna vid Lidköpings sjukhus för 9,5 miljoner kronor. Investeringen ska finansieras inom den så kallade kompletterande investeringsmodellen för lönsamma projekt. Flytten till sjukhuset beräknas bli lönsam och ge ett överskott på nära en miljon kronor på fem år, framför allt genom att kostnaderna för externa hyror minskar.

Ombyggnaden av sjukhuset beräknas vara klar till nyåret 2011.

 

Ett steg närmare ett nytt Regionens hus i Göteborg

Planerna på ett nytt Regionens hus vid centralstationen i Göteborg tog på tisdagen ytterligare ett steg mot förverkligande. Västra Götalandsregionens ägarutskott föreslog då att regionfullmäktige beslutar att köpa den tomt där delar av det nya huset ska byggas. Enligt förslaget köps tomten för drygt 63 miljoner kronor av Göteborgs Stad.

Nya Regionens hus är tänkt att bli en centralt belägen arbetsplats vid centralstationen i Göteborg för närmare 900 av Västra Götalandsregionens anställda. Huset ska samla de administrativa verksamheter som i dag finns på närmare trettio platser runt om i Göteborg till ett ställe.

Nya Regionens hus Göteborg kommer enligt planerna att bestå av två sammanlänkade huskroppar, en äldre befintlig byggnad och en ny. Den äldre byggnaden, det så kallade Vita huset, ska byggas om till bland annat konferenslokaler och lunchrestaurang. Vita huset är k-märkt och var tidigare stationshus för Bergslagsbanan. Den andra, nybyggda fastigheten, ska inrymma kontorsarbetsplatser för närmare 900 personer.

Köpet av tomten är det andra förvärvet för ett nytt Regionens hus. Redan hösten 2010 beslutade Västra Götalandsregionens fullmäktige att köpa den tidigare stationsbyggnaden av kommunägda HIGAB för 88 miljoner kronor. Ett beslut som nu kompletteras med ytterligare ett beslut att köpa marken intill den befintliga byggnaden av kommunägda Älvstranden Gullbergsvass AB, för drygt 63 miljoner kronor.

Göteborgs kommun fattar troligen beslut om att anta plan och bygglov efter sommaren 2011. Först då kan bygget av det nya huset påbörjas. Nya Regionens hus ska enligt planerna att vara klart för inflyttning vintern 2013-2014.

Mer information, planer och bilder på nya Regionens hus finns på stadsbyggnadskontorets hemsida.

 

 

Om ägarutskottet

Ägarutskottet är ett av regionstyrelsens 3 utskott. De sju ledamöterna och tre ersättarna i utskottet är även ledamöter och ersättare i regionstyrelsen.

Utskottet är nytt från och med valet hösten 2010. Ordförande är Gert-Inge Andersson (S) och vice ordförande är Johnny Magnusson (M).

Ägarutskottets huvudsakliga uppgift är att bereda ärenden åt regionstyrelsen. Utskottet bereder bland annat:

  • gemensamma styrdokument för verksamheterna
  • organisationes förvaltnings- och bolagsstruktur
  • ekonomi-, finans- och investeringsfrågor
  • gemensamma IT-frågor och IT-handlingsplan
  • strategiska frågor inom fastighet, försörjning, och serviceområdena
  • motioner som remiterats till utskottet


Kontaktperson: Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF