Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-08-06 15:00


Aktiva medarbetare räddar liv i strokekampanjen


Västra Götalands arbetsgivare ligger tvåa i Sverige på att aktivt jobba för att rädda liv. Medarbetare inom 21 företag, organisationer och kommuner har lärt sig hur man kan rädda personer som drabbas av stroke.
Att känna till symtomen är viktigt, var 17:e minut får någon i Sverige stroke.

Att företagen just i Västra Götaland är aktiva framgår av nationella strokekampanjens företagssatsning för att öka kunskapen om stroke. På kampanjens hemsida www.strokekampanjen.se ligger just nu företag och organisationer i Västra Götaland på en andraplats efter Stockholms län. Det är arbetsgivare inom såväl industri, finansvärld, akademi och kommuner som valt att bidra med kunskapen via sina interna kanaler för att medarbetarna skall kunna göra AKUT-testet och lära sig rädda liv.

Närstående kan rädda liv

Stroke är en av de få sjukdomar där närstående med enkla åtgärder kan rädda liv. Känner man igen symtomen på stroke och larmar 112 direkt kan man rädda många människor från ett liv med funktionsnedsättning.  2011 startade Sveriges landsting och regioner en nationell kampanj för att öka kunskapen om stroke och hur vi alla kan rädda de i vår omgivning som drabbas.

I våras engagerades ett stort antal företag och organisation i arbetet. I Västra Götaland har nu medarbetare i drygt 20 företag och organisationer gått in på projektets hemsida och registrerat att man gjort AKUT-testet, en enkel diagnosmetod där man lär sig känna igen symptomen hos en person som drabbas av stroke.

 – Ju fler som lär sig AKUT-testet, desto snabbare kommer patienterna till oss så vi kan ge dem vård och minska strokens skadeverkningar, säger Lars Rosengren, professor och specialist i neurologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 – Det är viktigt att larma 112 även om symtomen går över eftersom de ofta kommer tillbaka snabbt och utvecklas till en stroke.

För aktuella uppgifter om engagerade företag och organisationer, se www.strokekampanjen.se/jobbet.

Fakta

AKUT-testet är ett hjälpmedel för alla som vill lära sig att känna igen stroke. AKUT står för:
Ansikte: Kan personen le och visa tänderna?
Kroppsdel (arm/ben): Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i tio sekunder?
Uttal: Kan personen upprepa en enkel mening?
Tid: Varje sekund räknas.
Om svaret är nej på någon av frågorna ska man ringa 112 direkt. Inte tveka.

Klicka på bilden för fullformat

I våras riktade sig Strokekampanjens ordförande  Lena Lundgren till företag och organisationer för att få hjälp att sprida kunskapen för att rädda liv. Ett upprop som hörsammats väl - arbetsgivare i hela Västra Götaland ligger nu som god tvåa efter Stockholm.


Kontaktperson: Lars Rosengren, professor i neurologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel: 0708 16 62 98
Susanne Hillberger, presskontakt, Västra Götalandsregionen, tel: 0702 90 65 08


Läs meddelandet som PDF