Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-01-10 15:30


Ann Söderström ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen


Ann Söderström har utsetts till ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

– Hon är en person som på många sätt visat att hon är en god ledare, och hon har också högt förtroende i organisationen, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Ann Söderström, 49, är idag chef för smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen, med ett övergripande strategiskt ansvar för smittskyddsfrågorna. Hon var dessförinnan biträdande smittskyddsläkare.

– Jag är intresserad av de övergripande strategiska frågorna inom hälso- och sjukvården – till exempel hur framtidens sjukvård ska se ut och hur vi ytterligare kan öka tillgängligheten för patienterna, säger Ann Söderström.

Ann Söderström är läkare med specialistkompetens inom infektionssjukdomar och med flerårig erfarenhet från bland annat infektionskliniken vid Östra sjukhuset. Hon doktorerade med en avhandling om kronisk gulsot (hepatit B) hos barn och har även arbetat som medicinsk rådgivare på ett läkemedelsföretag. Som smittskyddsläkare var hon bland annat ansvarig för samordningen av regionens pandemiplanering och genomförandet av vaccinationerna i samband med svininfluensan 2009.

– Där sattes smittskyddsenhetens kompetens inklusive mina ledaregenskaper verkligen på prov, och trots alla osäkra faktorer som fanns visar den utvärdering som gjordes att ledningen var tydlig och genomförandet framgångsrikt, säger Ann Söderström.

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Västra Götalandsregionen är ansvarig tjänsteman för regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott, som bland annat hanterar frågor om den långsiktiga utvecklingen, regiongemensamma prioriteringar, valfrihet och vårdgaranti. Hälso- och sjukvårdsavdelningen – som hälso- och sjukvårdsdirektören är chef för – består av ca 60 medarbetare.

– Det är en avdelning med mycket hög kompetens. En bra arbetsplats med en bra verksamhet, som jag tror går att utveckla ytterligare, säger Ann Söderström.

– Ann Söderström har en bred erfarenhet av hälso- och sjukvård, och har varit verksam på flera olika nivåer i sjukvårdssystemet. Hennes ledarstil imponerar, hon är målinriktad och hennes strävan mot förnyelse kan på flera sätt bidra till en ytterligare utveckling av hälso- och sjukvården i Västra Götaland, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Ann Söderström tillträder tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör den 15 mars. Nuvarande hälso- och sjukvårdsdirektören i Västra Götalandsregionen, Lars-Olof Rönnqvist, övergår samtidigt till regiondirektörens stab som Senior Adviser.


 



Kontaktperson: Smittskyddsläkare Ann Söderström, telefon 073-077 11 77,
Regiondirektör Johan Assarsson, telefon 070-249 17 24.


Läs meddelandet som PDF