Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-06-09 12:00


Ann-Sofi Lodin ny regiondirektör för Västra Götalandsregionen


Ann-Sofi Lodin

Det blir Ann-Sofi Lodin som blir ny regiondirektör för Västra Götalandsregionen.

– Ann-Sofi Lodin är en person med lång och bred ledarerfarenhet, från olika positioner i företag och organisationer, från offentlig och privat sektor. Hon kommer att kunna leda Västra Götalandsregionen till fortsatt utveckling, säger Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande och chef för regiondirektören.

– Jag är väldigt glad över förtroendet att få leda en så spännande organisation som Västra Götalandsregionen. Det är en organisation och en samhällsaktör som har kommit långt, och som jag är övertygad om kan byggas ännu starkare, säger Ann-Sofi Lodin.

Ann-Sofi Lodin tillträder som regiondirektör 1 oktober. Hon efterträder då Johan Assarsson, som i december förra året aviserade att han slutar som regiondirektör under 2011, efter nästan sju år på posten. Arbetet med att hitta hans efterträdare har pågått sedan början av året.

– Som alltid i en sådan här process har det funnits flera mycket kvalificerade kandidater att ta ställning till, men vi är helt eniga om att Ann-Sofi Lodin är klart bäst för att leda Västra Götalandsregionen framöver, konstaterar regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson som tillsammans med styrelsens vice ordförande Johnny Magnusson haft huvudansvaret för rekryteringen.

– Västra Götalandsregionen är en stabil region, som står inför stora utmaningar och omfattande satsningar, både när det gäller hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och infrastrukturen. Regiondirektören ska kunna axla det ansvaret och samtidigt ha visioner, och det anser vi att Ann-Sofi Lodin har, säger Johnny Magnusson.

Ledande poster i vårdföretag

Ann-Sofi Lodin är 49 år, bor i Göteborg och sedan mars förra året är hon VD för Carema Sjukvård AB. Dessförinnan har hon innehaft flera ledande poster inom bland annat vårdföretagen Global Health Partner och Capio AB. Hon var den förste VD:n på Capio Lundby Sjukhus AB, som privatiserades 1994.

– Jag tror att jag som regiondirektör har stor nytta av min tidigare erfarenhet – att leda genom andra och att vara målinriktad och tydlig. Som ledare i en stor organisation eller stort företag måste man våga prioritera och fokusera, säger Ann-Sofi Lodin.

– Jag tycker hälso- och sjukvård är fantastiskt intressant att jobba med! Och det ska bli väldigt roligt att få komplettera med de nya områden som Västra Götalandsregionen ansvarar för och driver – kultur, de regionala utvecklingsfrågorna i övrigt, kollektivtrafik, för att ta några exempel.

Många goda idéer hos medarbetarna

I början av 1990-talet var Ann-Sofi Lodin controller och ekonomichef på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Nu återvänder hon alltså till den offentliga sektorn och till en politiskt styrd organisation.

– Det är både spännande och utmanande att på nytt få jobba nära politiker. Med utgångspunkt från den väg och viljeinriktning politikerna anger, är det sedan mitt uppdrag som högsta chef i organisationen att se till att det som behöver göras blir gjort. Vilket jag naturligtvis inte gör på egen hand – jag är övertygad om att det finns många bra idéer och initiativ hos alla medarbetare, och min uppgift blir att skapa tydlighet i visioner och mål.

– Det händer massor av bra saker i en organisation som Västra Götalandsregionen, som både medarbetare och invånare kan vara stolta över – det är bara alldeles för lite känt, säger Ann-Sofi Lodin.


Pressbilder på Ann-Sofi Lodin.

 

Klicka på bilderna för att hämta dem.Kontaktperson: Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande 0706-817910 eller Ann-Sofi Lodin 0706-321165.


Läs meddelandet som PDF