Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-06-18 15:00


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 18 juni

Avtal om psykiatrisk öppenvård förlängs i avvaktan på upphandling


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 18 juni att förlänga avtalet med Capio Psykiatri Sydväst AB om allmänpsykiatrisk öppenvård i Lysekil, Munkedal och Sotenäs.

Nämnden har tidigare beslutat om upphandling av den vuxenpsykiatriska öppenvården i de tre kommunerna. För att säkerställa tillräcklig tid för denna process förlängs nuvarande avtal med Capio Psykiatri Sydväst AB till 31 augusti 2016. 

Andra beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden:

Kontrakt inom Vårdval Rehab

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen godkände den 17 juni att företaget Backa Rehab AB får starta rehabenhet i Lysekil. Det är hälso- och sjukvårdsnämnden som ska skriva kontrakt med vårdgivaren, och nämnden gav ordföranden uppdraget att göra detta på delegation.
Rehabverksamheten är tänkt att starta den 1 september och ska finnas i samma fastighet som vårdcentralen Lysekils läkarhus.

Motion om kompetenscentrum för äldrefrågor

Regionfullmäktige har bett nämnden yttra sig om en motion till fullmäktige från Ann-Christine Andersson (S). I motionen föreslås att Västra Götalandsregionen (VGR) ska starta ett kompetenscentrum för äldrefrågor. Centret skulle hantera frågor som samordning, samverkan, äldreutveckling, kompetens/kontinuitet och rehabilitering.
Hälso- och sjukvårdsnämnden anser i sitt yttrande att dessa frågor redan är omhändertagna genom andra verksamheter och projekt inom VGR, till exempel vårdsamverkansgrupper.

Förlängning av samverkansavtal Vårdsamverkan Fyrbodal

Nämnden beslutade att förlänga samverkansavtalet till och med 31 december 2016.
I Vårdsamverkan Fyrbodal samverkar kommuner, primärvård och sjukhusvård för att utveckla närsjukvården och vårdkedjorna. Samverkansarbetet har utvecklats med åren och omfattar nu flera nya samverkansområden. Avsikten är att ett helt nytt samverkansavtal ska tecknas från och med 2017.

Rehabiliteringsgarantin i Fyrbodal

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att anta Handlingsplan 2015 för utvecklingsinsatser inom rehabiliteringsgarantin i Fyrbodal.
Hälso- och sjukvårdsnämnderna i VGR har fått 100 miljoner kronor från den statliga rehabiliteringsgarantin. Garantin inriktar sig mot patienter med icke specifik smärta i rygg, nacke och axlar eller lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa. Norra nämnden kommer att använda sin del av pengarna till att bland annat utveckla medicinsk bedömning och utredning, tidiga insatser, stresskola, och fortsatt arbete kring våld i nära relationer.

Revisorernas granskning av Närakuten i Uddevalla

Nämnden godkände handlingsplan för att åtgärda brister som VGR:s revisorer tidigare påpekat. Bristerna rörde framför allt informationsöverföringen mellan länssjukvård och primärvård, och otydligheter kring uppföljning av verksamheten. Handlingsplanen har tagits fram i samverkan mellan hälso- och sjukvårdsnämnden, primärvårdsstyrelsen och styrelsen för NU-sjukvården, och förtydligar ansvar, kvalitetskrav, uppföljning och journalhantering.

Motion om blodbuss i norra Bohuslän

Regionfullmäktige har bett nämnden yttra sig om en motion till fullmäktige från David Lindh (SD). I motionen beskrivs blodbussens verksamhet i Göteborg, och David Lindh föreslår att VGR ska utreda möjligheten att låta blodbussen regelbundet besöka Strömstad och norra Bohuslän för att ge invånarna där samma möjligheter att lämna blod.
I sitt yttrande skriver nämnden att frågan handlar om vårdens inre organisation och arbetssätt och att det är sjukhusledningarnas uppgift att säkra tillgången på blod på bästa och mest effektiva sätt.

Motion om värdebaserad vård

Regionfullmäktige har bett nämnden yttra sig om en motion till fullmäktige från Kerstin Brunnström (S). Hon föreslår att VGR ska ta fram en plan för införande av arbetssättet ”värdebaserad vård” i hela VGR. Idag finns detta arbetssätt inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Värdebaserad vård innebär bland annat att man i förbättringsarbetet tittar på medicinska resultat, patientens upplevda resultat och ser vilka resurser som krävts för att nå resultaten.
I sitt yttrande skriver hälso- och sjukvårdsnämnden att det väsentliga för nämnden är vårdens resultat. Vårdens inre organisation och arbetssätt för att uppfylla kraven på god vård är en fråga för sjukhusen som utförare och Västra Götalandsregionen som helhet.

Samverkansavtal med kommunerna om ungdomsmottagning

Genom ungdomsmottagningarna samverkar hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunerna kring ungdomar. Ett nytt inriktningsdokument mellan VGR och samtliga kommuner i regionen håller på att arbetas fram, och därför föreslås en förlängning av nuvarande samverkansavtal så att det gäller även under 2016. Nämnden godkände för sin del denna förlängning.

Svar till revisorerna angående patientnämnderna

Revisorerna har granskat patientnämndernas verksamhet och måluppfyllelse. I samband med detta vill revisorerna veta vad hälso- och sjukvårdsnämnderna tänker göra för att bättre ta tillvara de synpunkter om vården som patientnämnderna förmedlar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden skriver i sitt svar att den vill skapa en rutin för att statistik och information från patientnämnderna alltid tas med och beaktas i uppföljningen av vårdavtal och överenskommelser. Detta ställer dock krav på hur patientnämnderna redovisar sin information, och här bör en dialog mellan förvaltningarnas tjänstemän ske.

Samråd med pensionärsorganisationer

Nämnden har tidigare fastställt bestämmelser om samråd med pensionärsorganisationer. Efter inledande möte och diskussioner med organisationerna ändras bestämmelserna nu så att antalet representanter för organisationerna utökas till 14 ledamöter (tidigare 12) och 14 ersättare (tidigare 12).

 

Nämndens webbplats


Nämndens sammanträdeshandlingar


 



Kontaktperson: Ulrik Hammar (FP), ordförande, 070-948 04 88,
Angelica Lundgren-Bielinski (M), 1:e vice ordförande, 0733-32 06 80, Kenneth Borgmalm (S), 2:e vice ordförande, 0703-06 74 10


Läs meddelandet som PDF