Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-06-29 10:20


Avtal om tillverkning av läkemedel för Västra Götalandsregionen klart


Avtalet om tillverkning av läkemedel för Västra Götalandsregionens sjukvårdsenheter är nu klart. Det blir som tidigare beslutat, Apotek Produktion & Laboratorier AB, som får avtalet. Förvaltningsdomstolens beslut den 17 juni att avslå överklagandet från Apoteket Farmaci har nu vunnit laga kraft.

Västra Götalandsregionen har beslutat att ta över försörjningen av läkemedel till sina sjukvårdsenheter i egen regi. Två avtalsupphandlingar har gjorts med externa leverantörer av tjänster – en för leveranser av läkemedel och en för tillverkning av läkemedel som måste tillredas på plats, s k extempore-tillverkning. I februari fattade regionen beslut att tilldela Apoteket Farmaci AB avtalet om leverans av läkemedel och APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB, avtalet om tillverkning av läkemedel. Det senare tilldelningsbeslutet överklagades till Förvaltningsdomstolen. Förvaltningsdomstolen beslutade 17 juni att ge regionen rätt och avslå överklagandet. Beslutet har nu vunnit laga kraft och samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och APL kan börja.

– Skönt att vi äntligen kan starta arbetet med att etablera den nya tillverkningsenheten i samarbete med den nya leverantören. Extemporetillverkning är en komplex process som kräver lång etableringstid och utförs av personal med specialkompetens. Vårt nuvarande avtal går ut sista februari nästa år, så vi kände ett hot mot patientsäkerheten om vi inte fick den här frågan utklarad före semestrarna, säger Jan Hallén, projektledare vid läkemedelsenheten i Västra Götalandsregionen.

Det handlar om tillverkning av läkemedel till många gånger svårt sjuka patienter, som cytostatika och smärtstillande till cancerpatienter och näringslösningar till barn. Den överklagande parten, Apoteket Farmaci AB, säger i en kommentar att man inte avser att överklaga Förvaltningsdomstolens beslut. Det är Apoteket Farmaci som i dag har avtal med regionen om tillverkning av läkemedel. 

– Vår avsikt var att tydliggöra vad som regulatoriskt gäller vid denna typ av upphandling. Nu fortsätter vi att leverera extempore läkemedel med samma höga patientsäkerhet som tidigare tills det nya avtalet träder i kraft, skriver Ulla Delffs Moss, affärschef vid Apoteket Farmaci AB i Västra Götaland och Halland. 

 

Bakgrund: Fakta om läkemedel i Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen köpte  2010 läkemedel till  sina sjukvårdsinrättningar för drygt 1 miljard kronor. (Inköp av läkemedel ingår inte i dessa upphandlingar. De gäller enbart tjänsterna leveranser och tillverkning av läkemedel,  avtal på sammanlagt 68 miljoner kronor.)
En regional läkemedelskommitté sammanställer årligen en rekommendationslista över de läkemedel som bör användas för olika behandlingar. Regionen använder ungefär 6 800 olika läkemedelsartiklar. 


Kontaktperson: Jan Hallén, projektledare Läkemedelsförsörjning 2011, Västra Götalandsregionen, tel: 031-630823.


Läs meddelandet som PDF