Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-02-01 10:15


Barnen blir sjuka på förskolan – ett nödvändigt ont?


Barn i förskolan riskerar dagligen att bli sjuka i en smittsam sjukdom. De flesta infektioner är relativt harmlösa men andra mer ovanliga och av allvarligare karaktär. Hur kan vi gemensamt göra förskolan till en hälsosam och säker miljö för barnen att vistas i? Torsdagen den 2 februari anordnar Smittskyddsenheten, Barnhälsovården och Göteborgs Stad en föreläsning om smittsamma sjukdomar i förskolan.

Projektet HYFS (Hygiensjuksköterska i förskolan) har sedan 2006 arbetat aktivt med att höja kompetensen om goda hygienrutiner och smittsamma sjukdomar för all förskolepersonal. Målsättningen har varit friskare barn på förskolan.

Vi har följt barnens sjukfrånvaro på Göteborgs kommunala förskolor sedan 2007 och vi ser att frånvaron varierar stort mellan olika förskolor och förskoleavdelningar. HYFS arbetar för att alla barn ska ha tillgång till en hälsosam och ur hygiensynpunkt säker förskola. En förskola där alla barn får samma möjlighet till god hälsa och utveckling oberoende av vilken förskola man väljer för sitt barn.

Nu närmar sig projektet sitt slut och HYFS har därför tagit ett initiativ till en vidareutveckling av hygienarbetet i förskolan. För barnens bästa önskar vi att verksamheten kan få vidareutvecklas. HYFS har arbetat fram en modell för hur det fortsatta samarbetet mellan kommun och regionen skulle kunna utformas. I modellen ingår en kommunalanställd HYFS-pedagog. Under våren kommer modellen att testas i ett par pilotområden i Göteborg.

 

Föreläsning om smittsamma sjukdomar i förskolan

Media hälsas välkomna till föreläsning om smittsamma sjukdomar i förskolan. Föreläsningen anordnas av Smittskyddsenheten, Barnhälsovården och Göteborgs Stad.

Föreläsningen är inte öppen för allmänheten.

Tid: Torsdagen den 2 februari 13.30-16.30
Plats: Hörsalen, Gustaf Adolfs Torg 4, Göteborg



Kontaktperson: Marianne Bengtsson projektledare HYFS-projektet telefon: 031-368 56 17


Läs meddelandet som PDF