Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-09-15 11:28


Nu startar hygienveckan

Bättre hygien ger friskare barn


God hygien ger friskare barn Med en bättre hygien i förskolan går det att minska barnens sjukfrånvaro med 7 %. Det visar resultatet av åtta års arbete med Hyfs - Hygiensjuksköterska i förskolan, som genomförts av Västra Götalandsregionen. För fjärde året i rad arrangeras, med start måndagen den 15 september, Hygienveckan för att sätta fokus på och förbättra hygienen.

Under Hygienveckan, som pågår under vecka 38 och arrangeras av Västra Götalandsregionen, kommer över 20 kommuner i länet att delta. Både vuxna och barn uppmanas att fokusera extra på hygienen under veckan. Årets tema är ”God hygien är också ditt val”.

 - God hygien är naturligtvis allas ansvar. Men för att göra rätt val behövs kunskap, motivation och en strategi som alla arbetar mot, och där kan Hyfs hjälpa till, säger Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska i förskolan. Hygienveckan är en årlig påminnelse för både barn och vuxna om vikten av att arbeta aktivt med dessa frågor. Det är ett pågående arbete att minska infektioner och förhindra smittspridning, säger Marianne Bengtsson.

 En ny rapport som tagits fram av Hyfs, visar att en god hygien ger friskare barn, minskade samhällskostnader och en minskad antibiotikaanvändning.

 - Vi har sett att de förskolor som ingår i Hyfs utbildningsprogram och arbetar utifrån våra rekommendationer, minskar sin sjukfrånvaro med 7 % på ett år, säger Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska i förskolan.

Invigningen av Hygienveckan startar den 15 september kl. 10:00 i Borås, Göteborg och Uddevalla med aktiviteter i form av allsång, teaterföreställning, frågesport och föreläsningar.

 Program finns på www.vgregion.se/hyfs I Göteborg, kommer representanter för Smittskyddet i Göteborg och förskolepedagoger att finnas på plats på Plikta, i Slottsskogen. Då finns möjlighet till enskilda intervjuer och fotografering. Mediafrågor om rapporten, Hygienveckan eller Hyfs besvaras av Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska, Smittskydd Västra Götaland, 0703-04 60 54, marianne.l.bengtsson@vgregion.se

Fakta

Hyfs är ett samarbete mellan Smittskydd Västra Götaland, barnhälsovården, kommunerna i Västra Götaland och Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens). Hyfs startade 2006 och syftar till att i samarbete med förskolor i regionen skapa bättre hygienrutiner för att minska spridning av infektioner och antibiotikaanvändning. Initiativet till hygienveckan kommer från Danmark där Rådet för bedre hygiejne för fjärde året i rad arrangerar en nationell hygienvecka.



Kontaktperson: Marianne Bengtsson 0703/04 60 54


Läs meddelandet som PDF