Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2015-06-24 11:00


Beslut extra hälso- och sjukvårdsstyrelse 24 juni


Hälso- och sjukvårdsstyrelsen höll under onsdagen den 24 juni ett extra sammanträde för att ta beslut om två tidigare bordlagda ärenden.

Fler ST-läkare på vårdcentraler

Hälso-och sjukvårdsstyrelsen beslutade föreslå att regionstyrelsen ska besluta om en utökning av antalet platser för ST-läkares primärvårdstjänstgöring på vårdcentralerna.

Det finns idag finansiering för cirka 400 ST-tjänster i allmänmedicin. Ersättningen betalas till vårdcentraler inom vårdvalet VG Primärvård. Efterfrågan på specialister i allmänmedicin är större än tillgången samtidigt som det finns en kö av legitimerade läkare som vill specialisera sig inom allmänmedicin. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade därför att öka finansieringen för att kunna ersätta cirka 440 ST-läkare inom allmänmedicin. Finansieringen görs utan att sänka ersättningen till vårdcentralerna per månad och heltidsanställd, som tidigare var föreslaget.

Krav- och kvalitetsbok för vårdval VG primärvård

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade fastställa krav- och kvalitetsbok för vårdval VG Primärvård. Krav- och kvalitetsboken anger förutsättningar och ersättningsnivåer för att bedriva vårdcentral inom VG primärvård från den 1 januari 2016. Beslutet togs med flera justeringar enligt yrkande från ordförande Jonas Andersson.

I ändringarna framgår att ett större omtag kommer att göras av krav- och kvalitetsboken inför 2017. Bland annat ska nuvarande krav om att vårdcentraler ska hålla öppet minst 45 timmar i veckan utredas. Den utredningen kommer att påverka förslaget om vårdcentralernas frivilliga utökade jouruppdrag under kvällar och helger. Det gör att en aktivering av jouruppdraget inte görs förrän utredningen av kravet på 45 timmars öppethållande är klar. 



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, 0708-37 78 53, Jim Aleberg (S), 2:e vice ordförande, 0700-85 25 44, Tony Johansson (MP), 1:e vice ordförande, 0703-56 56 37,
eller Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77 eller Kjell Foss, kommunikatör, 0700-82 55 17.


Läs meddelandet som PDF