Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-03-02 13:00


Beslut i ägarutskottet den 2 mars


Ombyggnad till närsjukhus i Skene fortsätter

I maj startar nästa etapp av ombygganden av Södra Älvsborgs Sjukhus Skene. I alla fall om Västra Götalandsregionens ägarutskott får sin vilja igenom. I ett förslag till regionstyrelsen föreslog utskottet vid dagens sammanträde att sjukhuset i Skene byggs om för 63 miljoner kronor. Målet är ett patientnära sjukhus – Skene Vård- och hälsocentrum och förslaget omfattar etapperna två och tre av totalt fyra etapper.

I december 2010 påbörjades den första etappen av arbetet med ombyggnaden av två vårdavdelningar för sammanlagt 21-24 vårdplatser. Under 2011 föreslår nu ägarutskottet att arbetet fortsätter med etapp två i maj och etapp tre i november.

I etapp två ska kirurgmottagningen byggas om för större flexibilitet och bättre förutsättningar för teamarbete. I anslutning till befintliga operationssalar ska det skapas en postoperativ avdelning med 12 uppvakningsplatser, samtals- och undersökningsrum och omklädningsrum. Etapp två kommer att kosta 31 miljoner kronor och beräknas vara klar till sommaren 2012.

I etapp tre ska en ny samlad entré till sjukhuset byggas med café och reception för alla besökande. Etapp två kommer att kosta 31 miljoner kronor och beräknas vara klar i januari 2013.

Närsjukhuset i Skene byggs ut i fyra etapper. Om förslaget att genomföra etapperna två och tre slås fast av regionstyrelsen återstår ombyggnad och upprustning av primärvårdens lokaler, ett arbete som beräknas starta i juni 2012.

Skene vård- och hälsocentrum - fakta

Enligt planerna ska SÄS Skene utvecklas till ett närsjukhus med kirurgisk och ortopedisk verksamhet. På sikt planeras ett vård- och hälsocentrum, där sjukvård och annan hälsorelaterad verksamhet och flera sjukvårds- och hälsoaktörer samlas.

En ny välkomnande entré och reception ska bli en knutpunkt och gemensam för alla mottagningar och ska inrymma all patientservice såsom reception, central provtagning och café.

Den planerade operationsverksamheten ska utökas, framförallt inom dagkirurgi vilket förväntas leda till effektivare flöden och kortare väntetider. Vård inom medicin, kirurgi, hud, reumatologi, ögon- och öronsjukdomar ska finnas kvar liksom laboratorium och röntgen. Dialysverksamhet och palliativ vård ska vidareutvecklas och ytterligare specialistmottagningar planeras.

Patienterna ska till en övervägande del vårdas i enkelrum. På detta sätt minskar risken för vårdrelaterade infektioner samtidigt som patienterna blir mer oberoende.

Patienter med akuta tillstånd ska dagtid kunna söka vård på medicinmottagningen.


 

Spegeldammen i Botaniska rustas

Våren 2010 upptäcktes omfattande skador och läckage i spegeldammen vid entrén till Göteborgs botaniska trädgård. Sommaren 2010 beslutade regionstyrelsen därför att rusta upp dammen för en miljon kronor. Offerten för arbetet har dock visat att pengarna inte räcker till utan att upprustningen kommer att kosta ytterligare 600 000 kronor. Ägarutskottet föreslog därför vid dagens sammanträde att regionstyrelsen ska öka på låneramen för upprustningen ytterligare till totalt 1,6 miljoner kronor.

Spegeldammen som uppfördes i anslutning till trädgårdens grundande 1923 kommer i samband med upprustningen att kretsloppsanpassas.

 

 

Om ägarutskottet

Ägarutskottet är ett av regionstyrelsens 3 utskott. De sju ledamöterna och tre ersättarna i utskottet är även ledamöter och ersättare i regionstyrelsen.

Utskottet är nytt från och med valet hösten 2010. Ordförande är Gert-Inge Andersson (S) och vice ordförande är Johnny Magnusson (M).

Ägarutskottets huvudsakliga uppgift är att bereda ärenden åt regionstyrelsen. Utskottet bereder bland annat:

  • gemensamma styrdokument för verksamheterna
  • organisationes förvaltnings- och bolagsstruktur
  • ekonomi-, finans- och investeringsfrågor
  • gemensamma IT-frågor och IT-handlingsplan
  • strategiska frågor inom fastighet, försörjning, och serviceområdena
  • motioner som remiterats till utskottet


Kontaktperson: Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF