Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-01 13:55


Beslut i regionstyrelsen 1 september


Förslag till västsvenskt infrastrukturpaket

Vid dagens sammanträde beslutade regionstyrelsen i ett förslag till regionfullmäktige att fullmäktige ställer sig bakom beredningsgruppen för regionutvecklings förslag till ett västsvenskt infrastrukturpaket på 30 miljarder kronor.

Paketet har en tydlig inriktning mot järnvägs- och kollektivtrafikinvesteringar samt mot Marieholmstunneln, satsningar som uppgår till cirka 25 miljarder, det vill säga 75 procent av utrymmet i hela paketet. Därutöver tillkommer bland annat åtgärder för att förbättra framkomligheten, miljön och trafiksäkerheten i Göteborgsområdet.

Förslaget omfattar i sin helhet 30 miljarder kronor och finansieringen planeras bestå av 50 procent statliga medel och 50 procent lokal och regional finansiering. Den lokala och regionala finansieringen föreslås, förutom avgifter, bestå av exploateringsintäkter och bidrag från lokalt och regionalt håll.

Västra Götalandsregionen, kommunerna i Göteborgsområdet och trafikverken har länge arbetat tillsammans för att kunna genomföra en utbyggnad av Västlänken och kollektivtrafikinvesteringar i K2020-projektet.

Beredningsgruppen för regionutveckling är regionstyrelsens beredningsgrupp för strategiska utvecklingsfrågor för Västra Götaland. Gruppen är ett gemensamt politiskt beredningsorgan för regionen och kommunerna i Västra Götaland.

Läs mer i pressmeddelandet från regionutvecklingssekretariatet. http://nyheter.vgregion.se/sv/Nyheter/Regionutveckling/Skapa-pressmeddelanden/Stor-uppslutning-bakom-det-Vastsvenska-infrastrukturpaketet/

 

Övriga fullmäktigeärenden

Nya patientavgifter för hälsovårdande insatser

I samband med att vårdvalsmodellen VG Primärvård införs den 1 oktober införs även en ny momsbefriad patientavgift för hälsovårdande insatser, till exempel hälsosamtal och livsstilsmottagningar. Från och med 1 oktober kommer det att kosta 60 kronor för gruppbesök och 120 kronor för enskilt besök.

Regionstyrelsens beslut är ett förslag till beslut i regionfullmäktige.

Patientavgift för personer med skyddad identitet

Personer med skyddad identitet, som inte själva aktivt väljer vårdcentral, ska inte registreras i vårdvalsmodellen VG Primärvård. Det beslutade regionstyrelsen idag som en rekommendation till beslut i regionfullmäktige. Personer som har skyddad identitet kommer dessutom alltid att betala den lägre patientavgiften, dvs. 100 kronor för läkarbesök och 50 kronor för sjukvårdande behandling. Beslutet är en åtgärd för att minska riskerna för personer med skyddad identitet.

Vaccination mot pandemisk influensa A (H1N1) blir avgiftsfri

Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens möte att personer som bor eller varaktigt vistas i Västra Götaland bör erbjudas avgiftsfri vaccination mot den pandemiska influensan A (H1N1). Beslutet följer rekommendationen från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Beslutet om avgiftsfrihet gäller inte den ”vanliga” influensan, den så kallade säsongsinfluensan.

Beslutet om avgiftsfri vaccination är giltigt först efter beslut av regionfullmäktige den 8 september.


Styrelseärenden

Yttrande i laglighetsprövning av regionfullmäktiges budgetbeslut 2009

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig med anledning av ett överklagande av Västra Götalandsregionens budget för 2009. Överklagandet berör regionbidraget till regionutvecklingsnämnden och Västsvenska Turistrådets verksamhet. Västra Götalandsregionen anser i yttrandet att det saknas grund för överklagan. I de liknande, tidigare målen, har tingsrätten avslagit överklagandena.

Yttrande över SOU-betänkandet ”Ta klass”

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig om SOU-betänkandet ”Ta klass” enligt kulturnämndens förslag. Betänkandet utreder förutsättningarna för en svensk yrkesdansarutbildning med inriktning på klassisk dans. I yttrandet anser Västra Götalandsregionen bland annat att en svensk yrkesdansarutbildning ska ha sådan kvalitet att eleverna blir anställningsbara både i Sverige och internationellt samt att staten tar över huvudmannaskapet för utbildningen som därmed skiljs från grund- och gymnasieskolan.

Yttrande över ”Klinisk forskning – ett lyft för sjukvården”

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över SOU-betänkandet ”Klinisk forskning – ett lyft för sjukvården enligt regionkansliets förslag.

I yttrandet anser Västra Götalandsregionen bland annat att en förbättrad rekryteringsstrategi välkomnas, men att det behövs en djupare analys av rekryteringsbehovet och forskarutbildningens innehåll. Vidare stöttar regionen förslaget att bilda en nationell fond för klinisk behandlingsforskning samt bildandet av en nationell samordningsgrupp för kliniska studier. Västra Götalandsregionen motsätter sig dock att Vetenskapsrådet ska besluta om fördelning av medlen och avvisar bolagsformen som samarbetsform mellan universitetssjukhusen och universiteten.

Återremitterade och utgångna ärenden

Ärende ett på dagordningen om försäljning av fastigheter återremitterades till regionstyrelsens ekonomiutskott samt fastighetsnämnden för ytterligare utredning.

Ärende fem om styrning och finansiering av AT/ST-läkare utgick. Handlingarna var inte klara till sammanträdet.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF