Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-02-22 14:00


Beslut i regionstyrelsen den 22 februari


Vid regionstyrelsesammanträdet i Vänersborg den 22 februari tog styrelsen beslut om samverkan kring språktolkverksamhet, beslutade om yttranden över två statliga betänkanden samt ett yttrande om vägutredningen för E20 förbi Hova i Gullspång.

Gemensam språktolkförmedling i Västra Götaland

Ett förslag till en gemensam språktolkförmedling för Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Trollhättans kommun, Borås stad, Uddevalla kommun och Mariestads kommun kommer att tas fram. Det beslutade regionstyrelsen på tisdagen. Språktolkförmedningen ska organiseras som ett gemensamt kommunalförbund för de inblandade kommunerna.

Bakom förslaget finns en utredning om tolkförmedling i regionens verksamheter och kommunerna i Västra Götaland. Utredningens syfte har varit att titta på hur tolkverksamhet med god kvalitet, ur både medborgar- och verksamhetsperspektiv, ska kunna bedrivas i Västra Götaland samt hur verksamheten kan tillgodose nödvändiga krav på rätts- och patientsäkerhet.

Utredarnas slutsats är att en gemensam tolkförmedling för kommunerna i Västra Götaland är det bästa sättet att säkerställa rättssäkerheten och en långsiktig tillgång på kompetenta tolkar. Utredarna föreslår också, bland annat av effektivitetsskäl, att tolkverksamheten i ett inledningsskede bör drivas som kommunalförbund där endast Västra Götalandsregionen och de större kommunerna ingår i samarbetet.

Enligt lag måste förvaltningsmyndigheter anlita tolkar vid kontakt med personer som inte behärskar det svenska språket. Västra Götalandsregionens organisation för språktolkar omsätter idag 40 miljoner kronor och upphandlas genom ramavtal med sju tolkförmedlingar varav två drivs av kommuner. I Västra Götaland finns idag 192 auktoriserade tolkar.

Regionstyrelsens beslut avgjordes genom votering. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för Centerpartiets förslag till beslut.

Yttrande över betänkandet Sammanläggning av landsting – övergångsstyre och utjämning

Regionstyrelsen beslutade att lämna ett yttrande om betänkandet Sammanläggning av landsting – övergångsstyre och utjämning (SOU 2010:77). Utredningen behandlar bland annat möjligheten för landstingen att lämna ekonomiska bidrag till kommunerna vid sammanslagning av landsting.

Västra Götalandsregionen anser i sitt yttrande att det kan finnas behov av att lämna ekonomiska bidrag vid sammanslagningar av landsting men även i andra sammanhang som till exempel vid förändringar av huvudmannaskap för kollektivtrafiken. Regionen tillstyrker utredningens förslag att kommunerna ska kunna lämna ekonomiska bidrag till varandra.

Västra Götalandsregionen föreslår även att om kommunerna kan få bidrag från landstingen bör kommunerna även kunna lämna bidrag till landstingen. Vidare är regionen positiv till att bidragsgivning bara ska få ske under en övergångsperiod. Bidrag vid sammanslagningar lämnas bland annat för att kommunernas ekonomi inte ska belastas och skatterna höjas för invånarna i de kommuner som påverkas vid en sammanslagning.

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över betänkandet Kompetens och ansvar (SOU 2010:65). Västra Götalandsregionen är till stor del nöjd med de förslag som presenteras i betänkandet som behandlar kompetens och behörighetsfrågor för hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Regionstyrelsens beslut avgjordes genom votering. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för Folkpartiets förslag till beslut.

Regionen förordar ny sträckning för E20 vid Hova

Västra Götalandregionen vill att E20 vid Hova i Gullspång får en ny sträckning söder om samhället och att en ny trafikplats byggs för vägskälet i Hova. Regionen instämmer därmed i alternativ fyra i Trafikverkets vägutredning för utbyggnaden av E20.

Trafikverket planerar en så kallad 2+1-väg för den nya sträckningen i Hova, ett val som innebär att utbyggnaden kan ske snabbare och med de pengar som regeringen anslagit. Alternativ fyra, som regionens nu förordar, innebär samtidigt att möjligheten till en framtida utbyggnad till fyrfältsväg finns kvar.

Västra Götalandsregionen anser att E20, som är en del i det nationella stamvägnätet, är en av de vägar som har störst betydelse för landets transportförsörjning. E20 genom Västra Götaland har en central funktion som nationell tvärled mellan rikets två största städer. Den har också stor betydelse för tillverkningsindustrin i Västra Götaland som verkar både på den svenska och på den globala markanden.

Regionstyrelsens beslut avgjordes genom votering. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för Centerpartiets förslag till beslut.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson 0702-49 17 24. Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF