Ny kulturstrategi fick regionstyrelsens stöd
En mötesplats i världen, så heter den nya kulturstrategin som regionstyrelsen behandlade vid tisdagens sammanträde. Dokumentet ska ersätta Västra Götalandsregionens vision för kulturpolitik från 2005 och pekar ut en ny övergripande inriktning för kulturpolitiken på regionnivå. Västra Götalandsregionen vill vidga deltagandet, utveckla kapaciteter, gynna nyskapande, utnyttja tekniken och öka internationaliseringen.
Den informationstekniska revolutionen har förändrat villkoren inte bara för kommunikationen mellan människor, utan för samhällets sätt att fungera: ekonomiskt, socialt och – inte minst – kulturellt. Samhällsutvecklingen, migration, teknikutveckling och finansieringsproblematik ställer Västra Götalandsregionen, Sverige och Europeiska Unionen, inför stora utmaningar, inte minst på kulturpolitikens område. De utmaningar som den demokratiska välfärdsstaten står inför på 2010-talet är i hög grad kulturpolitiska.
Framtiden går inte att förutsäga men kulturstrategin pekar ändå ut fem strategiska områden som särskilt viktiga under återstoden av 2010-talet. Västra Götalandsregionen vill vidga deltagandet, utveckla kapaciteter, gynna nyskapande, utnyttja tekniken och öka internationaliseringen. De strategiska områdena har utvalts av en bred majoritet av Västra Götalandsregionens politiker på grundval av dels regionens traditioner som gränsland och mötesplats, dels en analys av de omvärldsförändringar som är skönjbara hösten 2011. Kulturstrategin har varit ute på en omfattande remissrunda till länets 49 kommuner.
Regionstyrelsens beslut är ett förslag till regionfullmäktige som slutgiltigt beslutar om att anta En mötesplats i världen – kulturstrategi för Västra Götaland 2012 och att den gamla kulturpolitiska visionen för Västra Götaland därmed upphör.
Handlingar till ärende 1, En mötesplats i världen, Västra Götalandsregionens kulturstrategi 2012 -
Trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland
Kollektivtrafiken ska fördubblas, och fler ska välja att åka kollektivt istället för med bil. Det framgår av trafikförsörjningsprogrammet som beskriver kollektivtrafikens utveckling i Västra Götaland, fram till år 2025.
Västra Götalandsregionen är kollektivtrafikmyndighet i länet sedan 1 januari 2012, och i ansvaret ingår bland annat att ta fram ett trafikförsörjningsprogram – en strategi för hur kollektivtrafiken ska utvecklas i hela Västra Götaland.
För att klara fördubblingen av kollektivtrafiken till 2025 görs de största satsningarna i tyngre stråk, samt stråk som knyter ihop Västra Götaland och viktiga regionala centra utanför länet. En väl utbyggd kollektivtrafik i städerna är också något som prioriteras. Glest befolkade områden av länet kan i vissa fall få andra lösningar än reguljär trafik, som till exempel anropsstyrd trafik som man ringer och beställer.
Förutom att antalet resor ska öka, ska också kvaliteten bli bättre. Punktlighet, enklare att resa, och ett attraktivt biljettsortimentet är några av kriterierna för ökad kvalitet.
Tillgänglighetsanpassningar ska göra det lättare för alla att resa, inte minst de med funktionshinder. Och för att minska miljöpåverkan ska kollektivtrafiken gå över till fossilfri energi, minska utsläppen och även buller.
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland.
Regionstyrelsen beslutade även för egen del att ge kollektivtrafiknämnden i uppdrag att förtydliga definitionen av självfinansieringsgrad samt hur denna beräknas.
Beslutet avgjordes genom votering.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.
Trafikförsörjningsprogrammet
Övriga beslut i korthet
Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på partiernas hemsidor.